Belföld

Kormányzati lövészárok? Benkő miniszter lépett

Visszakerült a tűzvonalba a Rogán emberére lecserélt helyettes államtikár.

A hvg.hu szúrta ki a Hivatalos Értesítőben, hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter a néhány hete leváltott helyettes államtitkárát kinevezte miniszteri biztossá. Augusztusban Balogh András József jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár helyét is egy civil vette át a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából.

Kiderült, Balogh ezredesre mégis nagy szükség van, a miniszteri utasítás szerint ő lett „a honvédelmi igazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos”, aki számos jogszabály előkészítését „irányítja a honvédelmi szervezeteken belül”. Az ő vezetésével dolgozzák ki, a terrorveszélyhelyzet, a megelőző védelmi helyzet, a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a váratlan támadás idején alkalmazható szabályokat.

Balogh András József „törvényességi felügyeletet gyakorol a honvédelmi szervezetek működése felett”, ehhez „valamennyi érintett honvédelmi szervezet vonatkozásában közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, adatok bekérésére jogosult”, így gyakorlatilag átveszi a helyére kinevezett helyettes államtitkár feladatainak egy részét.

Csendben lezajlott egy nagy átalakítás az Orbán-kormány második vonalában
Rogán Antal bizalmi emberei kerültek a honvédelmi tárcához.

Kiemelt kép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter a pécsi Széchenyi téren szeptember 12-én. MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik