Belföld

Orrára koppintottnak a facebookos szavazáson csaló kormánypárti jelöltnek

Elmarasztalták azt a kormánypárti önkormányzati képviselőjelöltet, aki szavazatvásárlással hamisította meg egy Facebook-szavazás eredményét. A Hódmezővásárhelyen induló Daru Árpád maga is beismerte, hogy egy nyilvánosan elérhető, fizetős szolgáltatással jutott kamuprofilok voksaihoz a szavazáson, amelynek szervezői azt akarták felmérni, hogy ő, vagy a függetlenként induló Mester János a népszerűbb jelölt. Mester nevében kifogást nyújtott be a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, amely úgy érvelt, hogy a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét – erről a civil szervezet számolt be.

A kifogást ugyan az első fokon eljáró helyi választási bizottság elutasította, ám a TASZ fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pedig helyt adott a kifogásnak. Elfogadták azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is.

Míg Daru Árpád arra hivatkozott, hogy cselekedetével a szavazás komolytalanságára akarta felhívni a figyelmet, a TVB szerint egy Facebookon indított, nagyobb szavazói csoportot érintő szavazás eredménye az egyik vagy másik jelölt népszerűségére vonatkozóan üzenetet hordoz magában. Amennyiben pedig ez az üzenet szándékosan eltorzítva jelenik meg, nem a valóságot és a tényeket tükrözi, ugyanígy eltorzíthatja a választói akaratot is – áll a határozatban, amely szerint nem tolerálható az a magatartás sem, hogy „valaki szándékosan, népszerűséget mérő szavazatok megvásárlásával vagy a népszerűséget mérő eredmények meghekkelésével beleavatkozik a választói akarat kialakításába.”

A TVB a jogsérelem megállapítása mellett eltiltotta a kormánypárti jelöltet a további jogsértésektől.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik