Belföld

Orbán Viktor ezt is kimozogta

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Úgy fest, jól taktikázott Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke, amikor tavasszal elérte, hogy a Fidesz Európai Néppártban való maradásáról, esetleges kipenderítéséről egy „bölcsek tanácsának” nevezett testület dönthessen. (Akkor a Fidesz „önmaga” kérte az ideiglenes felfüggesztését.) Azóta, májusban lezajlott az európai parlamenti választás, és hogy, hogy nem nem igazán sietős a bölcseknek, hogy lezárják ezt a dolgot. Ez rajzolódik ki abból, amit a Népszava megtudott EU-s forrásaitól.

A bölcsek tanácsát a belga Herman van Rompuy, a német Hans-Gert Pöttering és az osztrák Wolfgang Schüssel alkotja, hivatalosan tanácsadók és szakértők bevonásával igyekszik feltárni ezt az egylet, hogy a felfüggesztett Fidesz politikája megfelel-e az EPP hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. Úgy volt eredetileg, hogy októberre elkészülnek a munkával. De már nincs úgy.

A Népszava információi szerint a munka lassan halad. A legújabb terv az, hogy magyarországi tényfeltáró látogatás lesz. Meg az is van, hogy hónapok óta úgynevezett munkacsoportokban folyik az úgynevezett munka a bölcsek és a Fidesz stábja között.

Az EU székhelyén egyelőre mindenki a következő Európai Bizottságra vár, kevés figyelem jut Orbán Viktornak és a Fidesznek.

Egy magas rangú, meg nem nevezett európai néppárti tisztségviselő véleménye is azt a látszatot erősíti, hogy egeret szülnek a hegyek. Szerinte jó, hogy a kormány visszavonta a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényt, de a CEU ügyét továbbra sem rendezték.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik