Belföld

Zsidózott és cigányozott, a Fidesz most mégis őt indítja polgármesternek

Öt évvel ezelőtt a Magyar Narancs tett közzé hangfelvételeket, amin Haszilló Ferenc polgármester többek között azt mondta:

  • a kétharmadnak vissza kellene állítani a halálbüntetést és öt-hat liberális politikust kivégezni,
  • a zsidók tartják kézben az országot, de a cigány gyerekeknek is kijár a pofon,
  • „az Orbán sem tud mit tenni, nem tud többet tenni, mert ott is megvannak ugyanazok a zsidók. Aki párttag volt, nem lehetne benn a parlamentben”,
  • Orbán eleve megöregedett már.

A Fidesz akkor kezdeményezte Haszilló kizárását, majd olyan hírek is érkeztek, hogy Haszilló lemond, de végül kiderült, hogy marad városvezető, így jelenleg is polgármester, emlékeztet a hvg.hu.

Haszilló akkor azt mondta, függetlenként folytatja pályafutását, a felvételek nyilvánosságra kerülése mögött pedig lejárató akciót sejtett, illetve azt mondta, sajnálja a szavait, megköveti azokat, akiket ezekkel megsértett.

Öt éve még azt mondta, tudomásul vette a Fideszből való kizárását, a Nemzeti Választási Iroda adatlapja szerint viszont idén is elindul a polgármesteri tisztségért, a Fidesz-KDNP jelöltjeként pedig már nyilvántartásba is vették.

Haszilló a hvg.hu-nak azt mondta, „a felsőbb vezetés” mégsem zárta ki a pártból, eljárás ugyan indult ellene, de nem tudja, a folyamat miért nem ment végig. Elmondása szerint másfél évvel ezelőtt tudta meg, hogy még mindig a Fidesz tagja, egy országgyűlési képviselő tájékoztatta erről.

A cikk megjelenése után Kósa Lajos reagált az írottakra, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke közölte:

Haszilló Ferencet az idézett kijelentései után választották meg 5 évvel ezelőtt a város polgármesterévé. Azóta rendezte a viszonyát a cigány kisebbséggel, olyannyira, hogy rendszeres vendége a helyi cigány közösség különböző rendezvényeinek. Haszilló Ferenc a korábban felfüggesztett Fidesz-tagságát helyreállította és ő a Fidesz jelöltje Kecel város polgármesteri pozíciójára. A Fidesz nem tűr meg semmiféle rasszizmust a sorai között, ha valaki ezen a területen hibázik, félreérthetően fogalmaz, elnézést kell kérnie és cselekedeteivel kell bizonyítania, hogy egyetért a Fidesz bármi fajta rasszizmust elutasító értékválasztásával és politikájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik