Belföld

Tarlós a Hajógyári-szigeten is leállította a fakivágást

Főpolgármester úr általánosan leállította a fakivágásokat. Így minden területen, a Tabánban is és a Hajógyári szigettel kapcsolatban is, társaságunk egyeztetéseket folytat

– válaszolta a Főkert a 24.hu-nak, miután arról kérdeztük a társaságot, hogy a Hajógyári-szigeten hány fát vágnak ki a szabadidőpark megépítése miatt.

A Budapest 2019 – Európa Sportfővárosa programsorozat keretében hét új családi szabadidőparkot alakítanak ki a fővárosban, ezeken a helyszíneken:

  • II. János Pál pápa tér
  • Függetlenségi park
  • Csepel, Csillagtelep
  • Egyetemisták parkja
  • Tabán
  • Hajógyári sziget
  • Gazdagrét, Kaptató sétány.

A munkálatokat augusztusban már elkezdték, és a tervek szerint szeptemberre el is készültek volna az első parkokkal. Az átadás viszont biztosan csúszni fog, miután Tarlós István leállította a fakivágásokat, és egyeztetések kezdődtek.

A Hajógyári-szigetre egy bekerített, gumiburkolatos sportpályát, 2 gyepes röplabdapályát, ping-pong asztalt, fitnesz teret, valamint burkolt és gyepes pihenőtereket terveznek, „mindezt egy többszintes növényállománnyal ellátott pihenőparki környezetben.” Első körben viszont meg kell tisztítani a területet, amit augusztusban már elkezdtek, így több fát is kivágtak a területen.

A Főkert a Hajógyári-szigetről eredetileg azt írta, hogy

a területre 2019 tavaszán részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány leromlott állapotú volt, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserje állomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre kerül.

A Tabánban 43 fát terveztek kivágni a szabadidőpark megépítése miatt, de amikor Tarlós István értesült a fejleményekről, azonnal leállította a projektet. Szabó József fővárosi zöldügyi biztos a 444-nek korábban azt írta, hogy az ügyben tartott lakossági fórumon elhangzott vélemények alapján jelenleg is zajlik a tervek felülvizsgálata, és nemsokára lesz egy újabb, szélesebb körű találkozó a lakókkal.

kiemelt kép: fokert.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik