Belföld csatatér 2019 - szombathely

Bilincs, pálca: Garancsi cége ezért támadja a szombathelyi ellenzéket

A Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. saját szellemi tulajdonának tekinti az oszlopreklámok tartószerkezetét. Bár a világ számos országában használják az úgynevezett elefántfüleket, a cég Magyarországon saját formaterveként védette le a közvilágítási kandeláberekre szerelhető, meglehetősen egyszerű eszközt, amely az oszlopra erősíthető bilincsből és a reklámokat tartó vízszintes pálcából áll.

Az ESMA most erre az oltalomra hivatkozva követeli a szombathelyi ellenzéktől, hogy szedje le elefántfülreklámjait.

A városban a múlt héten jelentek meg a Nemény András ellenzéki polgármesterjelölt fotójával ellátott reklámok. Az Éljen Szombathely választási szövetség ugyanis tanulva a korábbi kampányokból nem várt az oszlopreklámokra specializálódott ESMA-ra, hanem maga gyártatta le és helyeztette ki őket az önkormányzati tulajdonú lámpaoszlopokra.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Az ESMA erre hétfőn küldött egy nem hivatalos levelet az MSZP Vas megyei irodájába, amiben azt írták, nem feltételezik ugyan, hogy „szándékos mintaoltalom-bitorlás történt”, de felszólítják a szocialista jelöltet, hogy távolíttassa el az összes elefántfület. A kormányoldali Origo.hu kedden már úgy tálalta a vitás ügyet, hogy „a szocialisták és Gyurcsány Ferenc szombathelyi jelöltje eltulajdonította a jogvédett technológiát, és jogtalanul helyezte ki a védjegyoltalom alatt álló eszközöket”.

Az ellenzék szerint viszont nem követtek el védjegy- vagy oltalomsértést, ezért egyelőre nem is hajlandók leszerelni egyetlen eszközt sem. Horváth Attila, az Éljen Szombathely-frakció képviselőjelöltje szerint azért kényszerültek erre a megoldásra, mert az ESMA olyan horribilis összeget kért a kampányidőszakra, amit nem tudtak megengedni maguknak. Olcsóbb volt legyártatni a saját eszközeiket.

Az ESMA a tavasszal, az EP-választáskor nem volt ilyen kemény, amikor a Fidesz  vadplakátolásba kezdett, és országszerte saját plakátjaival dekorálta ki a közvilágítási oszlopokat. Az uniós választás kampányában csak hosszú idő után derült ki, hogy a cég ingyen és bérmentve adta oda az oszlopokat a kormánypártnak – erről a lehetőségről az ellenzéki pártok nem kaptak értesítést.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik