Belföld

Újabb terv: Palkovics kutatóintézeteket és egyetemeket terelne össze

Hétfő reggel egyetemi forrásaink alapján arról írtunk, hogy felélesztettek kormányoldalon egy régebbi tervet, és összegyúrnának Palkovics László miniszter irányításával több budapesti egyetemet. A minisztérium később közleményt adott ki arról, hogy „egyetemi összevonások nem lesznek”, a hírbe hozott ELTE pedig azt írta, hogy „jelenleg” nem folytatnak ilyesmiről tárgyalásokat. A későn érkezett és visszafogott cáfolatok azonban arra engednek következtetni, hogy valami nagy átalakítás a kormányzati tervező asztalon van, még ha ez némileg el is tér az öt évvel ezelőtti tervtől.

A hvg.hu névtelen minisztérium forrásokra hivatkozva ír egy másik fajta integrációs tervről. Eszerint nem „szuperegyetemmé” gyúrna több egyetemeket a kormány, hanem egyetemi társulásokba terelné azokat. Így valóban nem lennének összevonások, megszűnések, mert ezzel az újfajta formával minden egyetem önálló jogi személyiség maradhatna, így rendelné a kormány egymás mellé, egy intézményi ernyő alá az egyetemeket, plusz a tudományterületeikhez passzoló akadémiai kutatóintézeteket.

Az így létrejövő University of Budapestnek szemben a hvg.hu szerint egyelőre biztosan nem nem lenne tagja az ELTE, hanem a BME és az Semmelweis Egyetem mellett az immár alapítványi formában működő Budapesti Corvinus Egyetem lenne a harmadik, rajtuk kívül pedig további két, frissen az Eötvös Loránd Kutatóintézet-hálózathoz (ELKH) került akadémiai kutatóintézet: a Sztaki és az Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) lenne tagja a társulásnak.

Ha ez utóbbi terv valósulna meg, az azt jelentené, hogy az egyetemekre beiratkozó diákok semmit nem vennének észre a változásokból abban a tekintetben, hogy ugyanúgy a BME vagy az SE diákjai lennének, mint az átalakítás előtt.

A nemzetközi rangsorokban viszont a társulást minősítenék, azaz egy adminisztrációs reformnak hála megjelenhetne egy magyar egyetem a top egyetemek között.

Állítólag Szegeden és Debrecenben is gondolkozik hasonló, egyetem plusz kutatóintézet integráción a kormány. Az ELTE viszont a „sok párhuzamosság miatt” nem kerülne be a budapesti társulásba.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik