Belföld

Vádat emeltek az érettségi feladatsorokat kiszivárogtató férfi ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés miatt emelt vádat az ellen a 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy helyi  nyomda alkalmazottjaként „kilopta” a munkahelyéről az idei magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelem érettségi teljes feladatsorát, majd kiszivárogtatta az ismerőseinek.

A 41 éves férfi egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A férfi közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A férfi azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha jogosulatlanul megszerzi a feladatsorokat, vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a férfi ruhájába rejtette a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, és a teljes történelem feladatsor egy példányát, majd „kicsempészte” a nyomda területéről.

A jogtalanul megszerzett feladatsorokat átadta az apja élettársának, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak. A kiszivárogtatott feladatlapokat személyes átadás, illetve internetes továbbítás útján több érettségiző diák, illetve azok rokonai, ismerősei is megismerték. Ők azonban nem tudták, hogy a megszerzett feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

Az ügyész felfüggesztett fogházat kért a nyomdászra azzal, hogy határozott időre tiltsák el a gépmesteri foglalkozástól. Bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Fotó: Illusztráció/MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik