Belföld

A Belváros nem adott engedélyt a Vértanúk emlékmű éjszakai építésére

Hetek óta rohamtempóban folyik a Kossuth tér déli sarkán a Vértanúk tere átépítése. A 24.hu nemrég számolt be arról, hogy az augusztus 20-i állami ünnep előtt sokszor éjfélkor, sőt még jóval éjfél után is nagy erőkkel dolgoztak a Parlament tőszomszédságában, az eltávolított Nagy Imre szobor helyén felállított Nemzeti Vértanúk emlékmű befejezésén és a tér rekonstrukcióján.

A lakók információi szerint az emlékmű környezetében éjszakába nyúlóan térköveztek, a szomszédos utcákban pedig aszfaltoztak, úthengereltek. A nagy sietségben az is előfordult, hogy a Báthory utca egy részét, amit az ünnep előtt aszfaltoztak le, két nappal később újra feltörték.

A V. kerületi önkormányzat az év elején, februárban úgy adott tulajdonosi hozzájárulást a Főmterv által irányított beruházásra, hogy az „építtető köteles a munkálatok megkezdése előtt az érintett lakosságot részletesen tájékoztatni a munkavégzések időtartamáról, és az azzal járó kellemetlenségekről”.

A lakók viszont most semmilyen tájékoztatást nem kaptak, sőt a zaj miatti reklamációkra a munkások az állították, hogy engedélyük van a pihenőidőben történő munkavégzésre.

A 24.hu megkereste önkormányzatot, adtak-e engedélyt a beruházóknak, és ha igen, miért ilyen sürgős az emlékmű építése.

A Belvárosi Önkormányzat Sajtóosztálya válaszában azt írta, hogy utoljára a 2019. június 17.-2019. július 16. közötti időszakra adtak ki zajrendelet alóli felmentést az építkezésre. A tájékoztatás szerint a munkákat, a kiszolgáló szállítási és a rakodási munkálatokat is a 8 és 20 óra között időintervallumban végezhették a munkanapokon. Szombati napokra pedig a 9-16 óra közötti időszak volt engedélyezve.

A Vértanúk tere átalakítására bruttó 3 milliárd 175 millió forint költségvetési támogatást adott a kormány. A térre kihelyezett hirdetőtáblán nincs pontos befejezési dátum, a kiírás szerint szerint az építkezést valamikor 2019 szeptemberében kell befejeződnie.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik