Belföld

Magyarország 148 milliárd forintért venne rakétákat Amerikától

Összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az amerikai külügyminisztérium öt országnak. A „csomagban” megtalálható Magyarország is – írta a portfolio.hu.

Hazánk 500 millió dollár vagyis 148,5 milliárd forint értékben tervez 180 darab AIM-120C-7 légiharc-rakétát vásárolni az Egyesült Államoktól.

A portál a Defense News cikkét szemlézte, amely arról ír, hogy 500 millió dollár értékű közepes hatótávú levegő-levegő rakétákat a Honvédség Gripenjeire szerelnék fel, az amerikaiaktól az eszközök üzemeltetéséhez szükséges kellékeket és képzést is megkapnánk.

Fontos megjegyezni, hogy ezzel a vételi megállapodás még nincs kőbe vésve, egyelőre még csak az exporthoz szükséges engedélyt adta ki az amerikai külügy.

Szijjártó: Légvédelmi rakétákat és gázt is veszünk az amerikaiaktól
Megegyeztek a védelmi együttműködésben és a Romániából érkező gáz ügyében is.

Magyarországon kívül még négy másik ország számára adott exportengedélyt a hivatal:

  • Japán 73 SM-3 Block IIA víz-levegő rakétát,
  • Dánia kilenc AN/AQS-22 ALFS szonárrendszert és 600 AN/SSQ-36/53/63 szonárbóját,
  • Litvánia 500 darab JLTV MRAP-járművet,
  • Dél-Korea pedig 31 MK 54-es torpedót vásárolna az Egyesült Államoktól.

Előfordulhat, hogy a közeljövőben nem ez lesz az egyetlen rakétavásárlási megállapodás, melyet az Egyesült Államokkal lefolytatunk, Magyarország ugyanis föld-levegő rakéták beszerzését is tervezi.

Igen, tényleg ennyire egyszerű megvásárolni az amerikaiak jóindulatát
CEU-ügy? Oroszbarátság? Felejtsük el, egy hatalmas hadiipari rendelés, és minden rendben van.

Kiemelt képünk illusztráció (Lánctalpas hordozóra szerelt rakétakilövőről KUB típusú orosz gyártmányú rakétát indítanak magyar katonák célpontra a lengyelországi ustkai lőtér tengerpartján 2013. augusztus 21-én. MTI / Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik