Belföld

Kegyeletsértés miatt jelentették fel az ukrán hajóskapitányt

Kegyeletsértés miatt jelentették fel az ukrán hajóskapitányt a vallomásában tett állításai miatt. Az elhunyt magyar kapitány jogi képviselője, Gulyás Krisztián a 24.hu-nak azt mondta, hazudott a vallomásában az ukrán férfi.

Újabb feljelentést tettem kegyeletsértés miatt. A magánvádas eljárás a hamis tanúzás miatti korábbi feljelentéssel van összefüggésben. Olyan embert vádolt meg ugyanis Jurij C., aki már nem él. Egy szó sem igaz abból, amit állított, hogy elé kanyarodott a magyar hajóskapitány

– magyarázta Gulyás, hozzátéve, hogy a magánvádas eljárásban ő fogja betölteni a vádhatóság szerepét.

A Ripost által nyilvánosságra hozott irat szerint a letartóztatásban lévő Jurij C. azt állította, hogy 200 méterre volt a Margit hídtól, amikor észlelte, hogy elhaladt mellette egy kishajó.

A balesetben érintett hajót egy darabig láttam. Jobb oldalról előzött minket. A hajó engem jobbról előzött és gyorsabb volt, de a sebességéről nem tudok pontosan nyilatkozni. Az általam vezetett hajó a Margit hídtól körülbelül 200 méterre volt, amikor észleltem hogy elkezdett előzni a kishajó

– monda Jurij C. a vallomásában, amit a kényszerintézkedésről döntő tárgyaláson is fenntartott. Ezt később azzal egészítette ki, hogy látott egy hajót, ami tőlük kisebb volt, és velük párhuzamosan közlekedett. Utólag arra jutott az incidenst követően, hogy ez a Hableány lehetett.

Tóth M. Gábor, az ukrán férfi ügyvédje védence ripostos vallomásával és a legújabb feljelentéssel kaocsolatban az alábbiakat mondta lapunknak:

A szakértő beidézett az ügyfelem vallomásából, ebből idézett most a Ripost. De ebben az ügyben nem ez lesz az egyetlen szakértői vélemény. Ez pedig egyébként is hiányos. Abból pedig egy szó sem igaz, amit a Ripost írt, hogy beszéltek volna velem, helyreigazítást is kértem a laptól emiatt. Az ügyfelemmel kapcsolatos magánvádas feljelentés motivációjával és annak jogi meglapozottságáról megvan a határozott véleményem, de szakmai és etikai szabályok miatt ezt megtartom magamnak.

Az ügyészség kedden azt indítványozta, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró további három hónappal hosszabbítsa meg Jurij C. letartóztatását.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet; hét távol-keleti turista élte túl a balesetet. Egy dél-koreai nőt még mindig keresnek.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik