Belföld

A TEK elismerte, nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán közös megemlékezésére

Miután Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában tartott megemlékezésre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be hétfőn Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, a Terrorelhárítási Központ elismerte, valóban rendőrök voltak azok, akik elhajtották a meghívott vendégeket – írta a 444.hu.

A TEK válaszaiból kirajzolódik, hogy mi történhetett. Megerősítették, hogy

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek. Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás.

A bonyodalmat, mint kiderült, az okozta, hogy a két vendég késett, és nem onnan akartak bejutni a templomba, amerről a TEK szerette volna:

(…) a két vendég a zárást követően fél órával és nem a kijelölt helyen próbálták megközelíteni a rendezvényt.

A terrorelhárítók szerint

Az (…) útvonal biztosító rendőrök szabályszerűen jártak el, feladatuk az volt, hogy a zárást követően a konvoj biztosítása érdekében a lezárt területre a belépést megakadályozzák.

A TEK válaszaiból az is kiderül viszont, hogy a rendőrök mégis hibázhattak. Megírták ugyanis, hogy – ahogyan azt józanul el is képzelné az ember – az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak, nem pedig az, hogy csuklóztassák és megfegyelmezzék őket:

A TEK biztosításai során kiemelt figyelmet fordít a meghívott vendégek bejutására és a rendezvényeken való részvételük biztosítására, ezért számos esetben segítette elő a meghívotti kör belépését hasonló szituációkban.

Csakhogy ezúttal probléma akadt, a jelek szerint a belső kommunikációval:

Jelen esetben a vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra, problémájukról az érkezés idejében sem a Terrorelhárítási Központnál, sem a biztosításban részt vevő rendőri egységeknél nem keletkezett információ.

Arra, hogy a meghívottak elhajtása a TEK szerint sem volt jó megoldás, a válasz zárlatából is világosan kiderül:

A TEK mindent megtesz az esetleges félreértés, vagy kommunikációs zavar megnyugtató tisztázása érdekében.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik