Belföld

Tűz, csótány, patkány – szemétügy a panelekben

Rengeteg a gond a szemétledobókkal. Lezáratná azokat a Magyar Közös Képviselők Egyesülete.

Az InfoRádiónak Weisz Gábor Miklós, az egyesület szakmai igazgatója azt mondta, Magyarországon mintegy félmillió panellakás van. A tízemeletes házak többségébe a ’70-es, ’80-as években beépítették a hulladék ledobására alkalmas csövet, amit azonban sok helyen nem megfelelően használnak.

Kiöntik a felesleges ételmaradékot a lábosból a csőbe, megfertőzve ezzel az egész épület rendszerét, növelve a patkányok és csótányok megjelenésének lehetőségét. Az olajos, zsíros maradék egy tűznél  nemcsak a csövekben, hanem a lakásokban is károkat okozhatnak.

A szakember szerint ezért szaporodnak a csótányok, patkányok és rendszeresek a kisebb-nagyobb tűzesetek.

A ledobók takarítására, fertőtlenítésére van szakszerű technológia, de a környezetvédelem nem megoldott, aki szemétledobót használ, nem tud szelektíven gyűjteni hulladékot, a kartonpapírok sokszor okoznak dugulást.

A Magyar Közös Képviselők Egyesülete ezért üdvözli, hogy egyre több panelház dönt úgy, lezárja a szemétledobóját. Ehhez azonban közgyűlési határozat kell, ami egy-egy lakó miatt falba ütközhet.  Weisz Gábor Miklós szerint a szemétledobó a lakással együtt megszerzett kényelmi szolgáltatás, a lezárásról szóló közgyűlési határozat bíróságon megtámadható.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik