Belföld

Merkel Orbánnak: át kell lépni a saját árnyékunkat

Orbán Viktor kormányfő és Angela Merkel, Németország kancellárja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából ökumenikus istentiszteleten beszédet mond Sopronban. Erről ebben a frissülő cikkben számolunk be.

Tárgyal egymással a két országvezető, utána sajtótájékoztatót is tartanak, amelyről beszámolunk majd.

Merkelt Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta Sopron határában, így:

Szijjártó Péter miniszter fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopron határában. Fotó: Kovács Márton / KKM / MTI

500 méterenként 2 rendőr

A templom környéke hermetikusan le van zárva – jelentette a 24.hu tudósítója a helyszínről. A környező utcákba sem lehet bemenni. A templomot egyetlen egy bejáraton keresztül lehet megközelíteni tehát esély nincs kint politikus közelébe kerülni. A templomba csak néhány újságírót engednek be, de sem kamerát, sem telefont nem vihetnek be magukkal.

Sopronban fokozott a rendőri jelenlét. A templomhoz vezető főutakon nagyjából 500 méterenként áll 2 rendőr. Illetve folyamatosan köröz a város felett egy rendőrségi helikopter is.

A mise

A misét Erdő Péter bíboros celebrálja. Beszélt Balog Zoltán volt miniszter is.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Alig engedtek be újságírót a templomba (a köztévé élőben közvetítheti az eseményt), ők egy teremben a tévéken nézik a misét:

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor fogadta Merkelt:

View this post on Instagram

Willkommen

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor) on

Orbán: Európa egysége soha sincs kész

Megtiszteltetés, hogy hazánkba látogat ezen a napon Németország kancellárja – kezdte beszédét Orbán Viktor, aki a magyar nép Merkel iránti nagyrabecsülését tolmácsolja. Szerinte Merkel azzal is nagyrabecsülést vívott ki magának, hogy négy egymást követő választáson is nyert, és saját hazáján kívül hosszú ideje dolgozik egész Európa újraegyesítésén.

Mert Európát napról napra újra kell egyesíteni: Európa alapját a független nemzetek adják, ezért Európa egysége soha sincs kész, azt újra és újra meg kell alkotni

– fogalmazott Orbán.

Azt is mondta a magyar kormányfő, hogy a magunk fajta szabadságharcosok a kettészakítottság alatt is tudtuk, hogy Európa csak egy van. Ma is ezen múlik minden: ha hiszünk benne, akkor kelet és nyugat egysége megmarad, és Európa gazdag marad.

Gratulált a német kancellárnak, azt kívánta, munkáját kísérjék zajos sikerek és elismerés.

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Merkel: át kell lépni saját árnyékunkat

Angela Merkel köszönetet mondva úgy fogalmazott, a németek hálával gondolnak arra, hogy a magyarok támogatták a kelet-német embereket a menekülésben 30 évvel ezelőtt.

Sopron, a Páneurópai Piknik megmutatja, hogy milyen fontos a szolidaritás béke, humánus Európa. Szem előtt kell tartanunk ezeket az elveket, egy nemzet jóléte mindig függ az európai közösség jólététől. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire képesek vagyunk kompromisszumokat kötni vitás kérdésekben, és ez megköveteli azt is, hogy átugorjuk saját árnyékunkat – mondta Merkel.

A háború és szegénység sújtotta területekről nagy számban útnak induló menekültek arra emlékeztetnek minket, hogy milyen fontos harcolnunk a menekülést kiváltó okok ellen

– fogalmazott Merkel. A német kancellár azt javasolta:

Menjünk tovább együtt a szabadság és egység útján. Erőt adhat ebben mindnyájunknak, ha visszaemlékezünk a Páneurópai Piknikre.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő fogadja Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik