Belföld

Még a kormánylap sem tudja kideríteni, mennyibe került a határkerítés

A kormány valószínűleg újabb kísérletet tesz arra, hogy a magyar határ védelmének címén az Európai Unióval fizetessen ki egy nagyobb összeget. Erre utal, hogy a Magyar Nemzet minden korábbinál nagyobb összegű védelmi költségekről írt a szombati lapszámban.

Orbán Viktor először két éve, 2017. szeptember 1-jén állt elő azzal, hogy a déli határkerítéssel Magyarország nemcsak saját magát, hanem Európát is megvédte az illegális bevándorlóktól, ezért Brüsszelnek ki kellene fizetnie a magyar határvédelmi kiadások felét. A miniszterelnök levelet írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, és azt kérte, hogy az EU járuljon hozzá a költségekhez. 2017-ben a miniszterelnök egy 270 milliárd forintos számlát állított össze. A kiadási összeg közel harmadát, 84 milliárd forintot akkor a büntetés-végrehajtás kiadásaként könyvelték el. A rendőrség költéseit akkor 100 milliárd forintban határozták meg.

A Magyar Nemzet most új adatokat közölt. A kormánylap szerint 2015 óta összesen mintegy 408 milliárd forintot költöttek határvédelemre, és ezt mind a rendőrség fizette. Az idén eddig 40 milliárd ment el erre a célra.

A lap szerint az utóbbi időben jelentősen visszaestek a határvédelem költségei, amit azzal magyaráznak, hogy

számos olyan egyszeri kiadást jelentő tétel volt, mint a felszerelések, járművek beszerzése és a kerítés felállítása, ami ugyan folyamatos ráfordítást igényel, ám ennek az összege eltörpül például a kerítés megépítésének összegéhez képest.

A határkerítés megépítésének tényleges költségére azonban most sem derült fény. A lap ugyanis azt állítja, hogy az ORFK-tól kapott válasz nem tért ki erre. Így a kormánylap is csak valószínűsíti, hogy „az összeg tartalmazza az ideiglenes határvédelmi kerítés megépítésének költségeit is”.

Mivel részletesebb elszámolást nem hoztak nyilvánosságra, a rendelkezésre álló adatok alapján úgy fest, hogy a 2017 második felében és 2018-ban aránytalanul sokat, 260 milliárdot kellett, hogy költsenek a határvédelemre.

A Magyar Nemzet a határvédelem fontosságának méltatása után idézi Hollik István kormányszóvivő februári nyilatkozatát.

A kormányszóvivő arról beszélt, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, most leköszönő testület a magyar költségek egyharmadát hagyta jóvá, és ígéretet tett azok kifizetésére, majd később ezt visszavonta, és csak a költségek mintegy tizedét ismerte el, de a mai napig egyetlen fillért sem fizetett. Brüsszel eközben a „migrációt támogató, ösztönző és segítő Soros-szervezeteket igen bőkezűen támogatja”. „Úgy látszik – tette hozzá –, nem volt hiábavaló, hogy közel negyvenszer látogatták meg a Soros-szervezetek az Európai Bizottság különböző vezetőit és biztosait.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik