Belföld

8 év alatt csak 18-szor kellett fegyvert használniuk a rendőröknek

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Magyarországon az elmúlt nyolc évben mindössze 19 alkalommal kellett fegyvert használniuk a hatóságoknak a rendőrségi vagy a kommandós akciók során – írja a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) tájékoztatása alapján.

18 esetben a rendőröknek kellett fegyvert rántaniuk, két esetben elég volt figyelmeztető lövést leadniuk, 16 alkalommal viszont célzottan tüzeltek. Utóbbi akcióknál három eset a gyanúsított halálával végződött.

A TEK embereinek a szervezet fennállása óta eddig csak egyszer kellett célzott lövést leadniuk. Pedig a TEK a Népszavát arról tájékoztatta, hogy hetente kerülnek embereik olyan helyzetbe, amikor egy fegyveressel találják magukat szemben, ugyanakkor minden esetben törekednek arra, hogy lövések nélkül oldják meg a helyzetet. Magyarországon évek telnek el halálos kimenetelű incidens nélkül, miközben Németországban nyolc, Hollandiában pedig hét olyan hatósági akció történik évente, amelynek következtében az elkövetőt lelövik és az belehal a sérüléseibe – írja a lap.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik