Belföld

Dolgoznak, csak a minisztérium nem fizeti ki őket

Van egy európai uniós forrásból finanszírozott program, amely a roma nőket a szociális és gyermekvédelmi szakmára készíti fel. Ennek neve Nő az esély program.

A Népszavának a tanfolyamok külső, vagyis főállásban nem a kormánynak dolgozó oktatói azt jelezték, hogy hónapok óta nem kapták meg a megtartott órák után nekik járó pénzt, közülük többen otthagyták a tanfolyamokat, mert elegük lett a tartós ingyenmunkából.

Idén tavasszal az EMMI-ből áttették egy másik minisztériumba, a Belügyminisztériumba a programmal foglalkozó, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkárságot.

Ez a szervezet csupán adminisztrációs hiányosságnak nevezte a késlekedést. A lap érdeklődésére hangsúlyozták, hogy folyamatosan dolgozzák fel a dokumentumokat, a tanárok kifizetéséhez szükséges pénz megvan, csak épp a teljesítésigazolások születnek meg nagyon lassan.

A Népszava felidézi, hogy év elején sokan távoztak a minisztériumból, létszámhiány van, ez is közrejátszhat abban, aminek a vége végül is az, hogy az oktatóknak elege lett és otthagyták a programot.

A lap írja, hogy

2012 és 2015 között megvalósított első Nő az esély program körül komoly botrány kerekedett, amikor kiderült, hogy az együttműködő Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet egymillió forintokat számolt el az egyébként néhány tízezer forintos OKJ képzésnek megfelelő oktatásokért, ugyanennyit egy-egy fénymásolóra és tízmillióért szervezett zárórendezvényt az Akadémia dísztermében. Akkor mindenki megállapította, hogy folyamatos ellenőrzésre, utánkövetésre van szükség ezeknél az uniós projekteknél, de a jelek szerint ezt a mostani, 2017-ben indult és 2021 májusáig tartó programban sem sikerül maradéktalanul betartani.

Kiemelt képen Pintér Sándor belügyminiszter. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik