Belföld

A rendőrség megszüntette a nyomozást a négy ember halálát okozó kidőlt fa ügyében

Tavaly júniusban egy vihar közepén kidőlt egy elkorhadt fa Dombóváron. A közel 40 méteres fa egy autóra zuhant rá, a kocsiban négyen meghaltak, köztük egy öthónapos csecsemő is. A baleset egyetlen túlélője egy nő volt, aki gyakorlatilag az egész családját elvesztette. A kocsiban ült ugyanis 43 éves férje, 17 éves lánya, 19 éves menye és öt hónapos unokája is, de őket nem tudták élve kiszabadítani a roncsból.

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárást indított, később viszont már több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett emberölés miatt kezdtek nyomozni. Idén áprilisban viszont megszüntették volna a nyomozást – írja az Index. A rendőrség arra hivatkozott, hogy nem írták elő a tulajdonosoknak a fák állapotának felmérését. Pedig a rendőrség által kirendelt erdőmérnök-szakértő szerint látható volt, hogy a fa egy nagyobb vihart már aligha vészelne át. A rendőrség végül azért szüntette meg a nyomozást, mert „a cselekmény nem bűncselekmény” – írja az Index.

Magyar György ügyvéd viszont, aki a baleset egyetlen túlélőjének jogi képviselője panasszal élt és indítványozta, hogy vizsgálják a dombóvári önkormányzat esetleges felelősségét is.

A panaszt az ügyészség megvizsgálta, és júliusban hatályon kívül helyezte a rendőrség megszüntető határozatát.

Egyben a nyomozó hatóságot további eljárási cselekmények elvégzésére kérte. Erre nézve az ügyészség külön határidőt nem állapított meg, a büntetőeljárás általános szabályai az irányadók. Mivel az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, az ügy továbbra is felderítési szakban van

– írták az Index kérdésére.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik