Belföld

Másfél év börtönt kapott egy rendőr őrnagy, mert leadta a drótot akció előtt

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a rendőr őrnagyot, aki információkat szolgáltatott ki egy tervezett rendőrségi akcióról.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság összehangolt akciót szeretett volna végrehajtani a múlt hónapban. Kábítószer kereskedelem miatt folyamatban lévő nyomozásban az elkövetők elfogása, a bizonyítékok biztosítása, valamint a további bűncselekmény megakadályozása volt a cél.

A megalapozott gyanú szerint az akciót megelőző eligazításon elhangzottakat a rendőr őrnagy megosztotta egy közeli ismerősével, aki az ügyben érintett egyik személy édesanyja. Az alosztályvezető segítséget kívánt nyújtani az elkövetőnek, ezért szólt az anyjának, hogy az eljárási cselekmények a fiát is érinteni fogják, és közölte az akció tervezett időpontját is. Az asszony továbbította gyermekének az infókat, azonban mivel a rendőrség tudomást szerzett a történtekről, ezért előbbre hozták az akciót, ami így sikeres lett.

A letartóztatásban lévő rendőrtiszt tényfeltáró, bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett a gyanúsítotti kihallgatása során. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa egy év hat hónap börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a tisztet hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás miatt.

A katonai büntetőeljárásban hozott ítélet nem jogerős, az ügyészség ugyanis súlyosításért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik