Belföld

Hőségriadó! Óvatosságra intenek a rendőrök

Aki nehezen viseli a meleget, ha teheti, lehetőleg ne induljon útnak!

Mint korábban megírtuk, éjféltől másodfokú hőségriasztás lépett  életbe. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a sofőrök a hőségben a figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, később reagálnak a kialakult közlekedési veszélyhelyzetre.

Hőségben a koncentráció hiánya miatt hosszabb a reakcióidő, a reflexek tompulnak, a közlekedők türelmetlenebbek, hajlamosabbak a durva szabályszegésekre. A gyalogosok is bágyadabbak, kevésbé néznek körül az úttestre lépésük előtt, gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt javasolja a balesetek elkerülése érdekében, hogy

aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak! Ha erre nincs lehetőség, kerülje a hosszabb autózást, előre tervezze meg az útvonalat! 

Kipihenten üljenek autóba, a kocsiba mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital. Vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Tartsanak nagyobb követési távolságot, legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak! Ha megállnak a kocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyék azt! Ha az álló gépjárműben gyermek, vagy házi kedvenc marad, véletlenül se hagyják őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik