Belföld

Láthatatlanok a magyar parlament női őrei

Az Országgyűlési Őrségben szolgálnak, csak éppen nem a Parlamentben.

Az életük árán is megvédenék a törvényhozókat, a Parlamentben viszont még öltözőjük sincs az Országgyűlési Őrség női tagjainak – írja a Blikk.

Servimus fideliter, honeste. –
Szolgálunk hűséggel, becsülettel.

Ezzel a jelmondattal kezdte meg működését 2013. január 1-jén az Országgyűlési Őrség, amelynek parancsnoka, Tóth László dandártábornok a Népszava szerint korábban elismerte, hogy egyszerűen nincsenek meg a feltételei, hogy a „női kollégáknak megfelelő hátteret biztosítsanak”. Az ellenzék által gyakran Kövér László magánhadseregének titulált országgyűlési őrség női tagjai ezért egyáltalán nem teljesítenek szolgálatot az Országházban. Ezt a Blikk megkeresésére közölte az Országgyűlés Hivatala.

Az Országházban szolgálatot teljesítő országgyűlési őrök öltözőhelyiségei az Országgyűlési Őrség elhelyezésére szolgáló épületben kerültek kialakításra, a helyiségek használatáról a döntés az országgyűlési őrök szolgálati feladatainak ellátási helyétől függően fog történni

– fogalmazott a hivatal.

A DK-s Vadai Ágnes diszkriminációnak tartja, hogy nincs külön női körlet az Országházban, ahol az őrök át tudnának öltözni. Az ellenzéki képviselő szerint az őrségnél a legnagyobb presztízst az jelenti, ha a Parlamentnél szolgálhatnak, de a nők kénytelenek a szintén az alakulat által védett Képviselői Irodaházban öltözni, zuhanyozni, így ott is dolgoznak.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének alelnöke az országházi női öltöző hiányát kirívó esetnek nevezte, Szabó Zoltánné azt mondta, az általuk képviselt rendőröktől hasonló történetről még nem kaptak jelzést.

63,5 millióból öltöztetik fel Kövér László házőrségét
600 pár kesztyűt is vesznek, darabját 23 ezer forintért.

Kiemelt kép: 24.hu/Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik