Belföld

Az ombudsman látogatásakor senkit nem éheztettek a tranzitzónában

Rákérdezett Székely László ombudsmannál Szél Bernadett független parlamenti képviselő, hogy tervez-e, hogy vizsgálatot indítani a menedékkérők éheztetése és a gyermekek fogva tartása miatt. Szél szerint ugyanis 2018 augusztusa óta 14 esetben összesen 23 embernek nem adtak enni a magyar  hatóságok a tranzitzónában, a politikus ezért feljelentést is tett, ahol feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Az ombudsman írásbeli válaszából viszont az derül ki, hogy bár jártak a helyszínen 2018 november 6-án, akkor épp nem éheztettek senkit a röszkei tranzitzónában – vette észre a hvg.hu.

Székely László azt írta, akkor 76 személy volt a tranzitzónában, megnézte a lakószobákat, a gyerekszobát, az orvosi rendelőt, a foglalkoztató helyiséget, a mosókonyhát, a szanitációs helyiséget, az étkezőt, a raktárakat és a nyitott családi tereket, de mindent megfelelő állapotban talált, a raktárban a polcok pedig tele voltak tartós élelmiszerrel, „melyeket a napi élelmiszeradagon túlmenően osztottak ki a külföldieknek”.

Székely azt is leírja, hogy a napi élelmezés részét képező hidegcsomagot és meleg ételt a Szegedi Fegyház és Börtön konyhája készíti elő és a büntetés-végrehajtási intézet naponta szállítja a tranzitzónába.

Látogatásom idején is érkezett egy ilyen szállítmány, így magam is meggyőződhettem arról, hogy a büntetés-végrehajtási intézet konyhája az élelem összeállításakor ügyelt arra, hogy ne sértse meg a tranzitzónában elhelyezett személyek vallásának előírásait, illetve kulturális szokásait. Az élelem bőséges, sőt adott esetben a civil körülmények között szokásos adagoknál is nagyobb mennyiségű volt.

Székely hozzáteszi, egyébként is volt közös konyhája és hűtője a menedékkérőknek, és „látogatásomkor a tranzitzónában tartózkodó külföldiek nem éheztek, továbbá az élelem mennyiségét vagy minőségét kifogásoló panaszt sem nekem, sem munkatársaimnak nem jeleztek” – írta, hozzátéve, hogy akkor egyébként sem kísérő nélküli kiskorú, sem kiutasított menedékkérő nem volt a zónában, holott a kiutasított menedékkérőktől vonják meg az ételt.

Székely végül azt írja, egyébként a kormány menekültügyi, illetve idegenrendészeti politikájának alakításába nincs lehetősége beavatkozni.

Kiemelt kép: Játszótér a kibővített tompai tranzitzónában 2017. április 6-án. (MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik