Belföld

A híres kiállítás termeiben nem működik a klíma, ígérik, a nyár végéig megjavítják

Abszurd történetet ismertet a szabadpecs.hu portál. Május közepén nyílt a híres Munkácsy-kiállítás Pécsen az m21 galériában, hat hónapig lesznek láthatóak a képek. Ugyan van klímaberendezés az épületben, csakhogy nem működik egy ideje. Ezért aztán 30 fok feletti hőmérsékletet mértek az újságírók a termekben.

Ami nemcsak a látogatóknak kellemetlen, hanem a festményeknek sem tesz jót. Az ideális hőmérséklet a képek számára 20-23 fok között van, efölötti hőmérséklet káros, mert beindíthat vagy felgyorsíthat a képnek ártó kémiai folyamatokat.

A portál beszélt egy évtizedes tapasztalattal rendelkező muzeológussal, aki azt kérte, nevét ne írják le. Szerinte egy múzeumban abszurd a 30 fok körüli hőmérséklet, főleg egy olyan kényes anyag esetében, mint a Munkácsy-tárlat. Úgy véli, 20 és 23 fok közti hőmérséklet lenne az ideális a képek számára.

Szóval klíma nem üzemel, helyette két ventilátor pörög, amelyek 5-6 méter hatótávolságúak. Szóval a termek légmozgását sem képesek teljesen megoldani így, ezért kinyitják az egyik ajtót is.

Az újságírók felhívták a galéria vezetőit,

egyikük elismerte ugyan, hogy meghibásodás miatt egy ideje nem működik a klíma, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket, a páratartalom megfelelő szinten tartása a legfontosabb, azzal pedig nincs probléma. Ennek érdekében a nagy hőségben a galéria kis belső udvarára nyíló ajtókat nyitva tartják. Hozzátette, a látogatók szempontjából van jelentősége a magas hőmérsékletnek. Reméli, két héten belül megjavítják a klímát, addig a ventilátorokkal hűsítik a látogatókat és tervezik, hogy a kiállítás megtekintése után frissítő itallal fogják kínálni őket.

A képek tulajdonosa Pákh Imre műgyűjtő. A képek tulajdonosai általában ki szokták kötni, hogy milyen körülmények (hőmérséklet, páratartalom, megvilágítás erőssége, stb) között állítsák ki a képeiket, magyarázza a portál.

Kiemelt kép: Pákh Imre. Fotó: Karancsi Rudolf/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik