Belföld

ÁSZ-vizsgálat: hiányosságok a Miniszterelnökségnél

A kritikát Lázár János kapta, a házi feladatot Gulyás Gergely.

Az InfoRádiónak Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője azt mondta: a 2015-2017 közti időszakban vizsgálták a kulturális javak kezelését, a 2017-es központi nyilvántartást hiányolták. Ellenőrizték, hogy a Miniszterelnökség, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterek eleget tettek-e az állami vagyonban megtestesülő kulturális javakkal (muzeális értékekkel, közgyűjteményekkel) kapcsolatos szabályozási, ellenőrzési, nyilvántartási kötelezettségüknek.

Az Emmi teljesítette kötelezettségeit, de a Miniszterelnökségnél  tártak fel hiányosságokat. A szakember emlékeztetett rá, hogy 2017-től a Miniszterelnökség feladata egyes központi nyilvántartások vezetése, de a védetté nyilvánított kulturális javak nyilvántartását nem kezelték megfelelően.

A kiviteli engedélyeket, az ideiglenesen védetté nyilvánított kulturális javakat nem dokumentálták.

Minden gazdálkodásnak az alapja a nyilvántartás

– hangsúlyozta Pulay Gyula, hozzátéve: tudni kell, mink van és az hol található.

Kritikát Lázár, leckét Gulyás kapott

Az ÁSZ szerint az Alaptörvényből és a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján kellene meghatározni, milyen elvek szerint kell megőrizni, gyarapítani az állam kulturális javait, azokról milyen nyilvántartásokat kell vezetni. A vizsgálat után ezért két javaslatot tettek.

Kérték, hogy a  Miniszterelnökség pótolja hiányzó vagy hiányos nyilvántartásait. Levelet írtak az emberi erőforrások miniszterének és a vagyonkezelő vezérigazgatójának, amelyben  kezdeményezték olyan követelmények kialakítását, amellyel kialakítható az állami tulajdonban lévő kulturális javak egységes nyilvántartása.

Pulay Gyula szerint a kormány is érezhette, hogy nem elég pontos a szabályozás, mert 2018-ban részletesebb és megbízhatóbb nyilvántartást előíró kormányrendelet született.

Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón július 31-én. MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik