Belföld

Egyre valószínűbb az ellenzék átrendeződése 

Csak a DK támogatottsága nőtt az előző hónaphoz képest.

Az IDEA Intézet azt mérte, hogy alig, de csökkent a Fidesz–KDNP támogatottsága, a Jobbiké, a Momentumé, az MSZP-é változatlan maradt, a DK-é nőtt július végén.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében 31 százalék volt, a júniusi 31 százalék után, míg a DK-é 10 százalék lett, a júniusi 8 után. A Jobbik maradt 7, az MSZP és a Momentum 5-5 százalékon. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3, az LMP 2, a Mi Hazánk Mozgalom és a Párbeszéd 1-1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz–KDNP az előző havi 49 után július végén 48 százalékot mértek. A DK-nak a júniusi 15 után júliusban 18 százalékot jeleztek. 9 százalék a Jobbikot, 8 a Momentumot, 6 az MSZP-t támogatta. 4 százalékos a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 3 az LMP. 2 százalék szavazna a Mi Hazánk Mozgalomra, 1 pedig a Párbeszédre.

A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 34 százaléka.

Az EP-választás következményeként a júliust a Demokratikus Koalíció nyerte az ellenzéki oldalon. Ebből az IDEA Intézet szerint még nem következik megkérdőjelezhetetlenül az átrendeződés, de az egyre valószínűbb. Mint írták, az idei év fő ellenzéki feladata a helyhatóságokban a pozíciófoglalás, ezért az egykor komolyabb támogatottsággal bíró MSZP és Jobbik számára esélyt jelenthet, ha helyi szinten sikeresek lesznek az önkormányzati választásokon.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. július 23. – július 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőívvel. A vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik