Belföld

Nekimentek a fideszesek a siófoki kikötőbővítésnek, pedig mindent megszavaztak

Furcsa helyzet állt elő Siófokon, miután megírtuk, hogy Kenesei István, a Yolle Kft. ügyvezetője egy 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötőt létesítene az Ezüstparton, mellette pedig egy lídósított strandot hoznának létre a jelenlegi szabadstrandon.

A helyi Fidesz cikkünk megjelenését követően lakossági fórumot hívott össze és egy közleményt adott ki, amelyben minden felelősséget Lengyel Róbert független, de kormánykritikus városvezető nyakába próbálnak varrni. Pedig a Fideszt nagy meglepetésként nem érhette a projekt, mivel

a siófoki képviselő-testületben nyolc fideszes, három független, és egy MSZP-s ül, így előbbiek is megszavazták a beruházással kapcsolatos teendőket.

Miért szavazták meg a fideszesek?

A siófoki képviselő-testület 2014 óta kétszer tárgyalta a beruházást, a polgármester által előterjesztett javaslatok egyike a kikötőhöz tartozó parkoló létesítésének támogatásáról szólt, a másik pedig a szomszédos szabadstrand egy részének lídósításáról.

A Fidesz közleményében arról ír, hogy

a polgármester és a képviselők többsége is úgy ítélte meg, hogy mindkét fejlesztés a város érdekét szolgálja, ezért az előterjesztéseket nagy többséggel szavazta meg a testület. A testületi többség annak ellenére is támogatta Lengyel Róbert előterjesztését, hogy a magánbefektető a polgármester egykori tanácsadójának az apósa.

A közlemény alapján úgy tűnik, hogy a Fidesznek cikkünk megjelenése után lettek fenntartásai a beruházással kapcsolatban. Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz-frakció vezetője a 24.hu-nak elmondta, „a közelmúltban történt lakossági megkeresések okán merültek fel kételyek”, ezért hívtak össze múlt szombatra egy lakossági fórumot.A

A fórumon körülbelül 80-100 érdeklődő vett részt. Forrásunk azt mondta, a jelenlévők közül szinte mindenki ellenezte a terveket, és aggodalmát fejezte ki a kikötőbővítéssel kapcsolatban. A legtöbben attól tartanak, hogy komoly tájseb keletkezik majd a Balatonban, az egyik legszebb szabadstrand pedig eliszaposodik.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Szajcz a lakossági fórumon azt mondta, eléri, hogy néhány héten belül rendkívüli testületi ülést tartsanak az ügyben, és még egy lakossági tájékoztatást ígért. Habár augusztus 10-ére Lengyel Róbert polgármester is kiírt egy újabb fórumot.

Előzőleg arra is rákérdeztünk Szajcz Adriánnál, ha gondjaik vannak azzal, hogy a beruházásban a polgármester volt tanácsadójának apósához köthető, ahogy miért támogatták az előterjesztéseket. Erre a fideszes képviselő azt válaszolta:

Mert a város érdekei előbbre valóak!

Úgy látják, hogy a parkoló kialakítása és a szabadstrand lídósítása is régóta napirenden lévő, fontos fejlesztés. Ráadásul amellett, hogy a terület önkormányzati, illetve állami tulajdonban marad, nem a város költségvetését terheli a fejlesztés – tett hozzá.

Balatonboglár nemrégiben alakított ki egy lídós strandot, amely azóta a legjobb strandminősítéssel rendelkezik, a vendégek pedig különösen kedvelik. Zamárdi is ebbe az irányba indult el. Egy lídósított családbarát szabadstrand kialakítása új szolgáltatás lehet Siófokon, és egy új attrakció, ami további turistákat jelenthet, és az itt élők számára is egy minőségi elmozdulás

– közölte Szajcz.

Az önkormányzatnak nincs beleszólása a kikötőépítésbe

A siófoki önkormányzat közleményben reagált írásunkra. Hangsúlyozták, hogy a kikötőfejlesztéssel kapcsolatban a fővárosi kormányhivatal kikötői osztálya az eljáró hatóság.

Vagyis a siófoki önkormányzatnak nincs beleszólása a kikötő fejlesztésébe.

A lídósítással kapcsolatban viszont lehet. Erről az önkormányzat azt közölte, az engedélyezési eljárás során a hatóság arra vonatkozóan kérte a nyilatkozatukat, hogy a kikötő létesítése a helyi építési szabályzat előírásaival nem ellentétes-e. Így javasolták megvizsgálni, hogy a hatóságok jóváhagyása esetén fövenystrand létesítésére van-e mód.

Vagyis az önkormányzat szerint nem igaz Kenesei István állítása, hogy csak úgy támogatták a kikötőépítést, ha cserébe megvalósul a strand lídósítása. Hozzátették, ha a hatóságok engedélyezik a létesítmény megépítését, akkor az elé az önkormányzat nem gördíthet akadályt.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik