Belföld

Tizennyolcszor annyi extra pénz jutott a Várra, mint az egészségügyre

Összegyűjtötte a Népszava, hogy mire költötte eddig idén a kormány a költségvetésből megmaradt, úgynevezett maradványpénzeket. Az eddig elköltött 304 milliárd forintból mindössze 4 milliárd jutott az egészségügynek és a közoktatásnak. A legtöbb pénz – 139 milliárd forint – gazdaságfejlesztésre ment az idén, ezek közül is messze kiemelkedik a debreceni BMW gyár előkészítésére megítélt 33 milliárd forint vagy a Magyar Falu program 29 milliárdja.

A lap szerint a költekezések mögött komolyabb koncepciót nehéz felfedezni.

A kormány nem is verte nagy dobra, hogy mire költöttek a maradványpénzekből, ennek oka lehet például, hogy nehéz megmagyarázni, miért jutott az egészségügyi kiadások tízszerese „ideológiai” kiadásokra:  utóbbiba sorolható a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért-, illetve a Batthyány alapítványoknak fizetett öt-öt milliárd forint.

Közoktatásra ugyan alig jutott ebből a kalapból pénz, de oktatásra összesen 28 milliárdot fordítottak. Ebből a legnagyobb tétel a Corvinus Egyetem alapítványának feltőkésítésre adott 24 milliárd forint. És a kormánynak szintén kedves Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is leesett 1,5 milliárd.

Több havi fizetésüket bukják egyetemi oktatók a megszorítások miatt
A felsőoktatási törvény előírja, hogy mikor kell előléptetni egy egyetemi oktatót, azonban sok egyetemen mégsem ennek megfelelően működik a rendszer. A kormánynak kedves egyetemeken nincs ebből gond, de például az ELTE-n már akár évi 1,5 millió forintot is elveszítenek emiatt oktatók.

Így a maradványokból a közoktatás alig három milliárd forinttal részesedett. De még ez is nagyon szép eredmény az egészségügy egymilliárd forintos részesedéséhez képest.

Ehhez mérten a kormányzati látványberuházásokra 19 milliárdot költöttek, közel annyit, mint a bürokrácia működtetésére vagy épp a rendőrség plusztámogatására. A látványberuházások 19 milliárdjából egymilliárd kivételével mindegyik a Budai Várba vándorolt.

Mintegy 48 milliárd forintnyi maradványpénzt a múlt héten osztott újra a kormány: a legtöbb pénzt – 11 milliárd forintot – a Rogán Antal felügyelete alatt működő Miniszterelnöki Kabinetiroda kapta turisztikai támogatásokra, amihez még öt milliárdot hozzácsaptak.

Ez utóbbit Rogánék kormányzati kommunikációra költhetik el, így az idén 42,5 milliárdot fordíthatnak kormánypropagandára.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik