Belföld

Levelet írt Bálint gazdának Orbán Viktor

100 éve előtt a Fidesz is meghajolt. Díszpolgárságát megfúrták, de felköszöntötték a születésnapján.

A hvg.hu írt elsőként erről, miután a XVI. kerület fideszes  parlamenti képviselője, Szatmáry Kristóf  Facebook-oldalán megírta, ők sem feledkeztek meg arról, hogy Bálint György július 28-án betöltötte 100. évét. A köszöntést Kovács Péter polgármester kezdte, akit az ünnepelt otthonában fogadott.

Videó is készült.

A torta, a bonsai fa és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levele mellett más meglepetéssel is készültek. Ezt a Rákosmente Mezei Őrszolgálat Sarjú utcai központjában adták át, ahol egy őshonos fákból álló kertet alakítottak ki, amely ezentúl a Bálint Gazda Gyümölcsöse nevet viseli. A kertet majd bővítik, hogy ismeretterjesztő, oktatási célokat is szolgálhasson.

A dolog pikantériája, hogy a XVI. kerületben a Fidesz februárban leszavazta Bálint gazda díszpolgárságát. Egy képviselő, Vincze Ágnes meg is indokolta a döntését, éspedig azzal, hogy

ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni, ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György.

A kertészmérnök azt mondta, rosszul esett neki a megjegyzés, bár kontraproduktív lett, mert a kirohanás nélkül talán már nem foglalkoztak volna vele annyit. Akkor Kovács Péter polgármester az ügyben az ellenzéket vádolta „politikai hisztériakeltéssel”.

Kiemelt kép: Szatmáry Kristóf/Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik