Belföld

Túlzsúfoltság, élősködés és bántalmazás a magyar börtönökben

A Népszavának beszélt a magyar börtönökben tapasztalható egyre rosszabb állapotokról Kadlót Erzsébet, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára.

Vannak bv-intézetek, ahol egy-egy szintet már csak „Jurassic Parknak” vagy „Mordornak” hívnak a fogvatartottak, annyira borzalmas a helyzet

— mondta el az ügyvédként dolgozó Kadlót, aki szerint nem igaz a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arra irányuló kommunikációja, hogy mindent kézben tartanak.

Noha a kormány 2015-ben megígérte, hogy nyolc új börtönt épít, eddig még szinte semmi sem történt. Olyan helyeken, ahol eddig hat fő volt az általános, elkezdték kialakítani a hét-nyolc fős zárkákat. Közben folyamatosak a bántalmazások, zsarolások, élősködések, sok fogvatartott fél, mert a cellájában sincs biztonságban. Bármi megtörténhet, és az őr nem szegül szembe a rabokkal. Én sem tenném 160 ezer nettóért

– mondta Kadlót Erzsébet. Van olyan börtön, ahol az ügyvédnő elmondása szerint az egyik hétvégén hat felügyelő vigyázott 1500 fogvatartottra. Szavai szerint az ombudsmani jelentésekből megállapítható, hogy 2017 óta különösen sokat romlott a helyzet. Ebben az évben történt meg az is, hogy az olyan civil szervezeteket, mint a börtönök monitorozását is végző Magyar Helsinki Bizottságot, a börtönrádiót működtető Adj Hangot Egyesületet vagy a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését is segítő Feldmár Intézet és a Tévelygőkért Alapítvány közös programját, a Mesekör-programot is kitiltották a bv-intézetekből.

Kiemelt kép: illusztráció, Neményi Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik