Belföld

Az OLAF is tud a Microsoft-botrányról

Még EP-képvisőként fordult az EU Csalás Elleni Hivatalához Jávor Benedek.

A 2014-ben kiírt közbeszerzési pályázatokon 450 milliárd forintnyi uniós forrást osztottak szét. Jávor Benedek szerint szabálytalanul. A Népszava azt írja, tavaly novemberben még a Párbeszéd EP-képviselőjeként ezért panaszt nyújtott be az EU Csalás Elleni Hivatalához (OLAF).

Jávor Benedek úgy ítélte meg, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) végrehajtásakor a magyar hatóságok nem tartották be a közösségi források felhasználásának szabályait. A program célja az volt, hogy Magyarországon az észtországihoz hasonló, színvonalas elektronikus közigazgatás épüljön ki.

Jávor szerint a végrehajtás több sebből vérzett, mert a kormány a piaci árnál drágábban vette a szoftverlicenceket, amelyek vagy nem kellettek, vagy nem állt rendelkezésre azokhoz eszköz. A volt EP-képviselő szerint a közbeszerzési visszaélésekben a kormányfő  környezete is érintett.

A Népszava kereste az OLAF-ot és az Európai Bizottságot, hogy saját kezdeményezésre vagy Jávor Benedek beadványa nyomán folytatnak-e vizsgálatot a szabálytalanságok miatt. Még nem válaszoltak.

A lapnak Jávor Benedek ugyanakkor azt mondta, a 2014-2020 közötti költségvetési időszak forrásfelhasználásának értékelése még hátra van. Könnyen lehet, hogy a visszásságok miatt az Európai Bizottság pénzügyi korrekciót javasol majd. Ha arra jutnak, hogy rendszerszintű mulasztások történtek, akkor átalányösszeg fizetésére kötelezhetik a magyar hatóságokat. Ez a támogatás összegének 5, de akár 100 százaléka is lehet.

Orbánra is hivatkoztak a Microsoftnál, és ez bekerült az amerikai korrupciós vizsgálatba
A Microsoftot átvilágító amerikai vizsgálat jelentése két konkrét példán mutatja be, hogy működött az állami szoftverbeszerzések megbundázása.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik