Belföld

Országos Onkológiai Intézet: A betegek extra várakozási ideje értelmetlen

Mint ahogy arról riportunkban beszámoltunk, az Országos Onkológiai Intézetben több órát várnak a betegek arra, hogy kemoterápiás kezeléshez jussanak. Van, aki már hajnal 5-kor megérkezik, hogy biztosan ellátáshoz jusson, sokan vidékről indulnak útnak.

Embertelen körülmények között órákat várnak kezelésre a betegek az Országos Onkológiai Intézetben
A rendszer átláthatatlan, pedig még a sorszámhoz is sorszámot húznak a gyakran hajnali háromkor kelő betegek.

Az intézet szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében azt írja:

Minden beteget tájékoztatunk, hogy intézetünkben a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitjuk, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek.

Az Intézet azt is írja, hogy a nyári hónapokban a betegek száma nem csökken, de egyetlen beteg kezelése sem marad el, és hogy a sorszámhúzásnál esetlegesen észlelt visszaélésekért (például a sorszámok cserélgetése) az intézet nem tehető felelőssé.

Válaszukban azt is közölték, hogy az Országos Onkológiai Intézetben az elmúlt évek alatt több rendszert állítottak fel, és próbáltak ki annak érdekében, hogy az előjegyzés alapján érkező betegek ellátása rendben történjen.

Hozzáteszik, jelenleg is fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés, ami így működik majd:

A betegek a számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra.

Azt is hozzáfűzik, hogy a területi ellátási kötelezettségükön kívül országos feladatokat is ellátnak. Ez azt jelenti, hogy az ország minden részéről érkeznek hozzájuk betegek, tehát az ellátási területen kívülről spontán érkező daganatos betegek gyógyítása is korlátozás nélkül történik.

Kiemelik azt is, hogy a szóban forgó „B” Kemoterápiás Osztály 2018-ban 16 571 kúraszerű kemoterápiás ellátáson kívül 40 759 ambuláns vizsgálatot teljesített. Ez minden évben 1000-1200 új daganatos beteg gyógyszeres kezelését jelenti, amivel az osztály Magyarország legnagyobb kemoterápiás ellátóhelye, naponta átlagosan 70 beteg kap kemoterápiát itt. Polgár Csaba főigazgató főorvos által aláírt közlemény szerint évtizedek óta az az alapelvük, hogy  minden hozzájuk forduló beteget megfelelő időben, várólista alkalmazása nélkül kezelnek, ami a legtöbb Nyugat-Európai ország vezető rákközpontjában sem megoldott.

Polgár Csaba főigazgató-főorvos közleményében fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy

Intézetünk alapelve évtizedek óta, hogy minden hozzánk forduló beteget megfelelő időben, várólista alkalmazása nélkül kezelünk, ami a legtöbb Nyugat-Európai ország vezető rákközpontjában sem megoldott.

A Népszava úgy értesült, hivatalból indít vizsgálatot az ombudsman az Országos Onkológiai Intézetben tapasztalható betegellátás körülményei miatt.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik