Belföld

Megválasztotta a közgyűlés, lenyúlta a társasház pénzét a számvizsgáló

Csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy 43 éves férfi ellen, mert lenyúlta egy helyi társasház pénzét.

A férfit 2016 őszén választotta az ellenőrző- és számvizsgáló bizottság tagjai közé a közgyűlés, egyidejűleg felhatalmazta arra, hogy a társasházban mindennemű karbantartási munkálat koordinálását elvégezze.

A társasház közös képviseletével egy másik személy volt megbízva, míg a társasház kezelését egy gazdasági társaság végezte. A közgyűlés a közös képviselőt azzal bízta meg, hogy vezényelje le a lépcsőházi nyílászárók cseréjét, és az épület elektromos hálózat felújítását ajánlatkéréssel.

A számvizsgáló azon indokkal, hogy a felújítási és a karbantartási munkálatokat ő koordinálja, 2017  február végétől október közepéig, különböző időpontokban, összesen 4 millió 840 ezer forintot vett fel a társasház számlájáról azzal, hogy ezeket az összegeket a munkálatok elvégzésére fordítja, azonban ez nem is állt szándékában, habozás nélkül lenyúlta a pénzt.

Hogy leplezze a tevékenységét, hamis tartalmú árajánlatot nyújtott be a nyílászárók vonatkozásában, valamint egy gazdasági társaság által kiállított 144 ezer forintos számlát átjavított 1 millió 440 ezerre és ezt benyújtotta a társasháznak, amelyet az befogadott és szerepeltetett a könyvelésében is.

A villanyszerelési munkálatokról egy 590 ezres szintén hamis számlát szerepeltetett a könyvelésben. A társasház közös képviselője a teljes kárösszeg vonatkozásában polgári jogi igényt terjesztett elő.

Az ügyészség fegyházat kért a számvizsgálóra azzal, hogy tiltsák el a közügyektől és polgári jogi igény érdemi elbírálásával kötelezzék a kártérítés megfizetésére.

Fotó: Illusztráció/Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik