Belföld

Az MTA bedarálása után többet költ a kormány sportakadémiákra, mint a tudományosra

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A jövő évi, nemrég elfogadott költségvetés egyik nagy vesztese a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Míg a köztestület idén még 103,6 milliárd forintból gazdálkodhat, addig jövőre – a kutatóintézetek elvonása és projektek kifutása miatt – már csak 17,1 milliárd forint jut rá. Ez pedig kevesebb, mint amennyit a kormány juttat az általa kedvelt sportakadémiáknak – derül ki a Népszava összeállításából.

Az elfogadott költségvetésből utóbbiak kerek tízmilliárdot kapnak, ami a tavalyi összeg kétszerese. Egy külön soron viszont további 9,1 milliárd forint szerepel, amit a kormány javaslata alapján az „országos sportági szakszövetségek akadémiai rendszerének kialakítására, továbbá a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) feladatainak támogatására” különítettek el. A fejezeti indoklásokból kiderül, hogy e keretből 1,9 milliárd jut az MLSZ-nek. De ezt is utánpótlás-neveléssel kapcsolatos kiadásokra, vagyis gyakorlatilag az akadémiákra költhetik. A fennmaradó 7,2 milliárdot pedig közvetlenül az akadémiák kapják.

De ezzel még messze nincs vége. A sportakadémiák jelentősen részesednek ugyanis a társasági adó (tao) sportcélú felajánlásaiból is, vagyis azon a csatornán keresztül is ömlik hozzájuk az adófizetői, azaz közpénz.

Ha meg a sport teljes támogatását vetjük össze a kutatási kiadásokkal, még nagyobb lesz az aránytalanság.

Még több részlet a Népszava cikkében.

Kiemelt kép: Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik