Belföld

Meghosszabbították a kivégzések irányításával gyanúsított F. Hasszán letartóztatását

Két hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a szír férfinak a letartóztatását, akit az ügyészség terrorcselekménnyel és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít. Azt állította, hogy az Európába szökött dzsihadistákat akarta rendőrkézre juttatni.

Az eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok szerint F. Hasszán megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában legalább 10 személy kivégezésében vett részt. Cselekménye bizonyítottság esetén előre kitervelten aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés  elkövetésével megvalósított terrorcselekmény megállapítására is alkalmas.

F. Hasszán védője a férfi letartóztatásának megszüntetését indítványozta. Álláspontja szerint az ügyészség által benyújtott bizonyítékok nem támasztják alá ezt a gyanút.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében indítványozta F. Hasszán letartóztatásának meghosszabbítását.

A bíróság álláspontja szerint a gyanút többek Terror Elhárítási Központ feljelentése, a lehallgatási adatok, az európai társszervektől beszerzett adatok, a feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videófelvételek is alátámasztják.

Tekintettel a kiszabható büntetés mértékére, valamint a gyanúsított személyi körülményeire és arra tényre, hogy korábban már találtak nála hamis okiratot, a szír férfi esetében megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés nélkül a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna a hatóságok számára. A bíróság emellett azt is megállapította azt is, hogy joggal lehet tartani attól, hogy kiengedése esetén F. Hasszán újabb bűncselekményt követne el, vagy akadályozná a bizonyítási eljárást, ezért két hónappal meghosszabbították a letartóztatását.

Részletes vallomást tett a terrorizmussal gyanúsított F. Hasszán
Ügyvédje szerint ötven százalék az esély arra, hogy terrorista az ügyfele. Az is lehet, hogy az őrizetbe vett férfi csak egy szír paraszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik