Belföld

Köcsög külföldinek neveztek és összevertek négy fiatalt a Balaton Soundon

Származásuk miatt verhettek össze egy négyfős baráti társaságot Zamárdiban. Az egyiptomi, vietnami és magyar származású fiatalokból álló társaság a Balaton Soundon szórakozott, amikor egy szóváltás után agyba-főbe verte őket egy nagyobb társaság. A rendőrség csoportos garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

Július 7-én éjfél és egy óra között történt az eset. Az öcsém hívott telefonon, hogy jöjjek azonnal a Sound felirathoz, mert beléjük kötött egy tizenöt fős csoport. Azt mondta, elmenekülni sem tudnak, mert körbeállták őket. Miközben rohantam hozzájuk, kiabáltam az egyik biztonsági őrnek, hogy jöjjön segíteni, de rám sem hederített

– mondta az egyiptomi és magyar felmenőkkel rendelkező fiatalember, aki nem szerette volna vállalni a nevét, mert attól fél, újból bántódása esik.

Megálltam az öcsém mellett és kiabáltam a balhézóknak, hogy hagyják békén őket, de három gyerek egyből nekem ugrott. Már a földön voltunk, de akkor is ütöttek, rúgtak minket, ahogy csak bírtak. Nekem az orrom tőrt el, az öcsémnek több öltéssel varrták össze a bőrt a szeme alatt

– tette hozzá a fiú. A megvert fiatalok a történtek után bementek a siófoki kórházba, majd miután ellátták sérüléseiket, hajnalban a rendőrségen feljelentették támadóikat.

„Az öcsém egyik haverja véletlen rálépett az egyikük lábára, vagy meglökte, de nem ez volt a valódi ok. Biztos vagyok abban, hogy rasszista indíttatású volt a dolog. Végig olyanokat kiabáltak nekünk, hogy köcsög külföldiek. A velünk lévő vietnami srácot leköpték, és azt ordították neki, hogy köcsög kínai. Olyan is volt köztük, aki migránsozott” – mondta a lapunknak nyilatkozó fiatal.

A kapitányságról visszamentek Zamárdiba, hogy beszéljenek a portaszolgálat embereivel, de egy ott dolgozótól azt a választ kapták, ugye nem gondolják komolyan, hogy bármelyik biztonsági őr kockáztatja a testi épségét értük egyedül. A fiatalember azt mondta, a támadók közül többeket még aznap sikerült beazonosítani. Elmondása szerint harcművészetet űző fiatalok és focisták is voltak közöttük.

Én úgy tudtam, hogy az ilyen helyeken a tanítványoknak tiszteletet, önkontrollt, becsületet és mértékletességet tanítanak. Nem tudom, mi lett volna, ha az utcán találkoztunk volna velük. Súlyosabb maradandó sérüléseket szenvedtünk volna? Szörnyű, hogy ilyesmi előfordulhat, méghozzá egy fesztiválon. Főleg, hogy mi nem akartunk verekedni, és teljesen józanok voltunk. Akik viszont megvertek minket, minimum alkohol befolyásoltsága alatt álltak.

Megkerestük a fesztivált szervező Sziget Zrt. sajtóosztályát, hogy miért nem segített a bajba jutott társaságnak a biztonsági őr, de tájékozódni szerettek volna a témában, ezért későbbre ígértek választ. Kerestük az ügyben eljáró Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot is, Orbán Zoltán szóvivő azt közölte, a Siófoki Rendőrkapitányság négy fiatalkorú gyanúsított ellen folytat eljárást csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt. A budapesti gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

Frissítünk!

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. sajtófőnöke az esetről a következőket írta lapunknak: „A fesztivál biztonsági szolgálatának jegyzőkönyvében foglaltak szerint valóban volt verekedés, de semmilyen ok nem mutatott arra, hogy bárkinek a származása miatt történt volna az atrocitás, ráadásul az sem állja meg a helyét, hogy a biztonsági őr nem segített. A feljegyzés szerint az egyik bántalmazót a biztonsági szolgálat járőrei fogták meg miután a sértetti társaságból 3 sértett beazonosította a VIP mögötti partszakaszon, amitől korábban, mintegy 100 méterre történt a verekedés, amit egy szolgálatos vagyonőr igyekezett megállítani és az ő intézkedésére szét is széledt a verekedést kezdeményező társaság. A helyszínen maradó sértetteket az biztonságiak kísérték az egészségügyi bázisra, közben azonban felismertek a verekedő társaságból két főt, egyiküket el is kapták, a másik a tömegben eltűnt. Ahogy beértek a bázisra, a biztonsági szolgálat értesítette a rendőrséget, átadták a két elfogott verekedőt, s a rendőrök megtették a megfelelő intézkedést. A sértettek másnap visszatértek a bázisra és megköszönték az intézkedést. A jegyzőkönyv leírja: „Összegezve a verekedés helyszínéhez legközelebb lévő vagyonőr észlelte az eseményt, azonnal megkezdte az intézkedést, jelezte a hírhálón, hogy erősítés szükséges, tehát az elvárható protokollnak megfelelően járt el. Az azonnali vagyonőri fellépés eredményeként hiúsult meg egy esetlegesen nagyobb csoportos és súlyosabb sérülésekkel járó verekedés.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik