Belföld

Mezőberényben mentőtiszt lesz az ügyeletes orvos

Siklósi István, Mezőberény polgármestere úgy próbálta meg az ügyelet orvoshiányát enyhíteni, hogy a feladatra augusztus elsejétől egy mentőtisztet alkalmaz, írja a Népszava.

A lap szerint az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben lesz, ott fogadja a betegeket illetve ha szükséges, onnan megy házhoz. Munkáját orvos felügyeli majd Gyomaendrődről. Két dolgot nem tehet meg: nem rendelhet receptköteles gyógyszert és a halál beálltát nem állapíthatja meg.

Mezőberény polgármestere azt mondta, orvossal éves viszonylatban tízmillió forinttal kerülne többe a feladat, mint amennyiből a mentőtiszttel meg tudják oldani a szolgáltatást. Az új helyzetet előzetesen támogatta a a járási kormányhivatal tiszti főorvosa.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a történteket megengedhetetlen precedensnek nevezte. Szerinte a polgármesternek két választása van: vagy ismét saját kézbe veszi az ügyelet működtetését, vagy megállapodik a szolgáltatóval, hogy szíveskedjék nem rabszolgabért fizetni a helyi ügyeletért az orvosnak, és akkor lesz a feladatra jelentkező.

Az ügyeleti ellátásról szóló jogszabályok egyébként nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el a feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik