Belföld

50 millió liter energiaitalt fogyasztottak a magyarok egy év alatt

Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltak a magyarok az italokból, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest – derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Ez alapján a magyarok mintegy nyolc százalékkal több serkentő italt fogyasztottak, közel ötvenmillió liternyit, ami 171 millió darab terméket takar. Leginkább a 250 milliliteres inkább cukros, különleges ízektől mentes italok voltak népszerűek.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli  és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

A felmérésből az is kiderült, hogy 100 dobozból 90 esetében 200-250 milliliteres kiszerelésű fogy el.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli. Emellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik