Belföld

Kigördült a sínre a MÁV első „birodalmi lépegetője”

Kigördült az első KISS motorvonat a szerelőcsarnokból: ez az az emeletes vonat, aminek kicsit benézték a méreteit, ezért öt és fél milliárdot kellene még arra költeni, hogy beférjen az alagútba.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója „birodalmi lépegetőnek” nevezte az elkészült KISS emeletes motorvonatot.

A KISS-ektől azt várják, hogy hadrendbe állításuk után stabilabb lesz a menetrend. Ez mondjuk nem vakmerő ígéret annak fényében, hogy például kedden is több órás késések voltak bizonyos vonalakon.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A MÁV-Start közbeszerzési eljárás keretében kötött keretszerződést a Stadler Bussnang AG vasúti járműjavítóval 2017 áprilisában 40 darab KISS motorvonat szállítására. A MÁV-Start az első ütemben 2018-ban először 11 darabot, majd 2018 végén további 8 darabot hívott le, a fennmaradó 21 lehívásának előkészítése folyamatban van.

Az emeletes motorvonatok forgalomba állításával a Budapest-Cegléd-Szolnok, illetve a Budapest-Vác-Szob vonalon jelentősen nő majd a férőhelykapacitás.

A Dunakeszi Járműjavítóban két darab KISS emeletes motorvonat készült el eddig, amelyek a napokban indulnak típustesztre, az egyik Németországba, a másik Csehországba. A tesztfutások teljesítése a típusengedély megszerzésének feltétele, amely az összes ilyen típusú járműre érvényes lesz Magyarországon.

Az emeletes motorvonatokat korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel szerelik fel. A járműveken három hagyományos és egy mozgássérült WC lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik