Belföld

Osztrák cég veszi ki a magyar állami milliárdokat a Hungaroring Zrt.-ből

Évente több mint 10 milliárd forintot rak az állam a Hungaroring Zrt.-be, miközben egy osztrák cég milliárdokat vesz ki belőle – írja a G7. A gazdasági portál szerint a Forma-1-es versenyek szervezésével és a mogyoródi versenypálya fenntartásával foglalkozó cég az adófizetők masszív támogatása nélkül fenntarthatlanul veszteséges lenne. A Hungaroring Zrt. ugyanis egyre kevésbé a jegyeladásokból él: tavaly már a teljes jegybevételének 71 százaléka állami támogatás volt, azaz több mint 13 milliárd forint.

A G7 szerint az sem elfogadható érv, hogy a Hungaroring Zrt.-nek azért van szüksége állami támogatásra, mert óriási turisztikai hatása van. Erről ugyanis semmilyen gazdasági elemzés nem érhető el, és gazdasági hatása csak a külföldi turisták költésének van, ezért inkább csak néhány tízezer ide látogató versenynézővel lehet számolni.

A gazdasági portál úgy véli, hogy a cég működésének sikertelenségéhez egy több évtizedes üzleti kapcsolatnak is köze lehet. A jegyeladást az osztrák jogelőddel rendelkező Ostermann Kft. végzi 1993 óta, amely minden évben, verseny nélkül kapja meg ezt az évi több milliárdos állami munkát, a hatályos törvényekkel szembemenve közbeszerzés nélkül. A cég tulajdonosai, az osztrák Gerstl und Frank GmbH-n keresztül Gerstl Péter és Frank Tamás, halálukig, mintegy 20-20 évig voltak a Hungaroring Zrt. igazgatóságának tagjai, haláluk után pedig az Ostermann Kft.-t is átvevő örökös, Ariane Frank-Meulenbelt vette át a helyüket.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik