Belföld

Bayer Zsolt: Jelentsük ki büszkén, hogy homofóbok vagyunk

Bayer Zsolt a róla elnevezett, Hír Tv-n futó showműsor vasárnapi adásában levezette, miért szükségszerűen homofób egy egészséges heteroszexuális férfi.

Érvelését a fóbia szóra építette, ami ösztönös félelmet, irtózást, viszolygást jelent, márpedig egy egészséges heteroszexuális férfi szerinte irtózik annak látványától (nőkről valamiért nem beszélt a lovagkereszttel kitüntetett újságíró), ha két férfi csókolózik. Ennek igazolására a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének tulajdonosa meg is szavaztatta a műsor (férfi)közönségét, majd kijelentette: „Erről mi nem tehetünk, egész egyszerűen bennünket irtózattal, utálattal tölt el”.

Ebből az következik, hogy nyilvánvaló, hogy az ő fogalmaink szerint mi mindannyian homofóbok vagyunk, és ezért minket Nyugaton kirúgnának a munkahelyünkről, de legalább itt ebben stúdióban jelentsük ki, boldogan, bátran és büszkén: igen, mi azok vagyunk.

 

Bayer gondolatmenetét egy pillanatig sem zavarta meg, hogy a homofóbia szó a köznyelvben (akárcsak az „ő” fogalmaik szerint) nem azt jelenti, hogy valaki nem szívesen néz melegek közötti szexet, sokkal inkább a homoszexuális emberekkel szembeni ellenérzéseket, azok hangoztatását, illetve a melegek hátrányos megkülönböztetését értik alatta. (Az mondjuk igaz, hogy Bayer Zsolt tényleg tankönyvi értelemben homofób, de nem azért, mert viszolyog a férficsóktól.) Mint ahogy a műsor korábbi részében hangoztatott azon állítás sem fedi a valóságot, mely szerint a Pride résztvevői azt várják el az emberektől, hogy rajongjanak értük, a rendezvény célja ezzel szemben a sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Ez Bayer Zsolt esetében nyilvánvalóan nem járt sikerrel:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik