Belföld

Áder János aláírta az MTA megcsonkításáról szóló törvényt

Nem küldte el alkotmánybírósági kontrollra, hanem aláírta a köztársasági elnök a törvényt, ami alapján a kormány elveszi a kutatóintézeti hálózatot az Akadémiától – vette észre a hvg.hu.

Bár többen, tudósok és művészek még arra kérték az államfőt, ne írja alá az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, Áder János már aláírta azt. Ez az Országgyűlés oldalán olvasható.

Palkovics: A döntés magyar kutatók érdekeit szolgálja
Fontos előrelépésnek nevezte az MTA szétszedését.

A törvény ellen nagy nemzetközi és hazai tiltakozás zajlott, a tudomány és kutatás szabadságának megsértéseként értékelte a közvélemény azt, hogy a kormány elvenné az MTA-tól a kutatóintézeti hálózatot, és egy olyan intézmény, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alá helyezné, amelynek vezetőit a miniszterelnök nevezi ki.

Orbánt nem hatotta meg, hogy a teljes német tudományos elit megkérte az MTA békén hagyására
Hosszan érveltek a magyar miniszterelnöknek a legfontosabb német kutatóintézetek vezetői, hogy ne tegye tönkre az Akadémiát.

Erről nyílt levelet írtak a német tudományos központok is, és az Európai Bizottság is többször jelezte a kormánynak, ne szűkítse a kutatási szabadságot. Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul a törvény miatt, ha már a köztársasági elnök nem érezte szükségét. Az 5 ezer embert foglalkoztató kutatóintézeti hálózat einstandolásáról a világhírű Nature tudományos folyóírat is beszámolt.

A döntés körülbelül egyszerre adott ki nyilatkozatot az MTA is. Azt írták:

A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságai és a hozzájuk tartozó, a tudomány iránt elkötelezett tagjai aggodalommal figyelik az MTA kutatóintézeteinek leválasztását az MTA köztestületéről. Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt. Ezért kérjük Elnök Urat, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (középen) a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregbe tart a zarándokokkal a csíksomlyói búcsú miséjére Csíksomlyón 2019. június 8-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik