Belföld

Ungváry Krisztián felmondott a Veritasnál

Ungváry Krisztián történész saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel távozik a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár állományából.

A 24.hu értesülését megerősítette Ungváry, s azt ígérte, még a héten választ ad arra, „mi az a konkrét ok, ami ellehetetlenítette a közös munkát”.

A tudós a lapunknak adott, tegnap megjelent interjújában még olyanokat mondott, hogy:

  • azért csekkoltam át, mert megígérték, hogy nyugodtan kutathatunk tovább,
  • azt mondták, minden úgy lesz, mint eddig volt, még költöznünk sem kell. A már zajló kutatások mehetnek tovább,
  • kíváncsi vagyok, mi fog történni, hát jöttem megnézni,
  • a Veritast bizonyos szempontból ugyanúgy kezelték, mint minket, ugyanúgy kész helyzet elé állították, mint bennünket… a munkatársak szintjén szerintem nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, hogy ez egy neohorthysta kiképzőműhely – még akkor sem, ha Szakály Sándor főigazgató bizonyos kijelentéseit teljesen védhetetlennek tartom.

Ungváry Krisztián a Fidesszel kritikus 1956-os Intézet munkatársa volt, mígnem a kormány egy rendelettel a miniszterelnök emlékezetpolitikáját támogató Veritasba olvasztotta az intézetet, ahová a kilenc munkatársából négyen, köztük Ungváry is átcsekkolt.

Az interjúban kérdeztük Ungváryt, a Veritasban hogyan magyarázták a beolvasztást?

Lett egy kormányrendelet, amit végre kell hajtani. Kissé nyugtalanító, hogy nem tudhatjuk meg, ki, miért és mi alapján találta ki az egészet, sőt, azt sem, hogy azért titok, mert nem mondhatják meg, vagy azért, mert nem akarják megmondani. Nem tehettem mást, mint hogy közérdekű adatigénylést adtam be az EMMI-hez ebben a kérdésben.

Ungváry az interjúban is számos, a Fideszt célzó kritikát fogalmazott meg, alább néhány idézet a történésztől.

  • Nem hagyhatom szó nélkül, ha a kormány tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekszik hitelesíteni politikai termékeit.
  • Önmagában annak a történelmi hazugságnak, hogy Orbán zavarta ki a szovjeteket, nem volna jelentősége, ha nem párosulna egy dogmarendszerrel, a Fidesz-vallással, vagyis azzal, hogy Orbán Viktornak mindig igaza van.
  • Eltelt harminc év, réges-rég kivonultak a szovjetek, reméljük, nem is jönnek vissza.
  • A demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit kiradírozták a rendszerváltók közül.
  • Javaslom is a Terror Háza feliratot Propagandagyárra cserélni, s ez alapján fizetni az intézményt vezető üzletasszonyt, lehetőleg magánforrásból.
  • Riasztó, hogy a Fidesz számára egy választási vereség a véget jelentheti, ugyanis, ha Orbán Viktor bukik és ha jön egy új legfőbb ügyész, akkor a jól dokumentálható gazdasági bűncselekmények százai miatt a komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki.
Ungváry Krisztián: Az EU helyében elzárnám a magyarországi pénzcsapot
Nagyinterjú Orbán-kabinetről és világkormányról, történelemhamisításról és felperzselt Európáról.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik