Belföld

Egyetlen döntéssel húzta keresztül a kormány a világörökségi pályázatot

Idiótát csináltak a szakmából – mondta a Limes világörökségi jelölésén dolgozó szakember.

Július eleji bakui ülésén döntött volna az UNESCO Világörökség Bizottsága arról, hogy a Római Birodalom egykori határa, a Limes német, osztrák, szlovák és magyar szakasza megkapja a világörökség minősítést, de a magyar kormány egyetlen határozatával keresztülhúzta a döntést – írja a 444.

A portál megjegyzi: a világörökségi cím egyfajta turisztikai reklám, amiért a legtöbb ország hajlandó vállalni a helyszínek fokozott védelmét. 2009 óta a legfontosabb világörökségi várományos helyszínünk a Limes, ami őrtornyokból, erődökből és katonai táborokból álló védelmi rendszer volt, ennek maradványai a Duna partján több helyen láthatók.

A három másik országgal közös jelölést 18 évnyi szakmai előkészítő munka előzte meg. Májusban azonban a magyar kormány váratlanul és indoklás nélkül kivette a Hajógyári-szigetet a világörökségi várományos helyszínek közül, ezzel megváltozott a jelölés tartalma, és az illetékes bizottságnak új szakvéleményt kell készítenie.

A cikk szerint Visy Zsolt, a Limes világörökségi jelölésének miniszteri biztosa a maga nevében bocsánatot kért a bakui ülésen a másik három jelölő tagállamtól, és a Világörökség Bizottságtól, de a 444 azon kérdésére, hogy konzultált-e vele a magyar kormány a döntés meghozatala előtt, nem válaszolt.

A portálnak egy, a jelölésen dolgozó forrása azt mondta: akármit akar a kormány a Hajógyári-szigettel, nem lett volna gond, ha szólnak, de annak ellenére hozták meg a májusi döntést, hogy tudták: szerepel a jelölésben a sziget, és több mint egy év telt el, mire kitalálták, hogy kiveszik. Szerinte ezzel „idiótát csináltak a magyar szakmából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik