Belföld

Sértődött levelet írt a győri püspök az iskolaigazgató kirúgásáról

Veres András győri megyéspüspök sértett hangvételű nyílt levélben magyarázza a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont igazgatójának, Kiss Zoltánnak a leváltását. A főpap feltehetően azért ragadott klaviatúrát, mert több százan tiltakoztak az elismert igazgató hirtelen kirúgása miatt.

Több százan mentek utcára a váratlanul kirúgott iskolaigazgató miatt Győrben
Kiss Zoltán leváltott igazgató reméli, hogy egyszer majd megérti, miért kellett mennie.

Megtiszteltetésnek vettem volna, ha a levél megírása előtt megkeresnek a kérdéseikkel. Bizonyára tudtam volna Önök számára megnyugtató válaszokat adni. Az egyoldalú vagy torzított információk sok félreértéshez vezetnek. Sajnos a kérdések őszinte tisztázása ma már nem lehetséges, mert Önök gyermekeik iskolájáért aggódva – s ezt az aggodalmat nekem meg sem előlegezve, rólam azt fel sem tételezve, és elvitatva tőlem minden jó szándékot, például, hogy nekem is fontos az iskola jövője –, a nyilvánossághoz fordultak

– írta a püspök, aki nem akarja senki „személyes ügyeit a nyilvánosság elé tárni”, ezért inkább nem árulta el a szülői munkaközösségnek, hogy miért rúgta ki az igazgatót, akiről úgy nyilatkoztak a döntés ellen tiltakozó szülők, hogy olyan „köztiszteletben álló pedagógus, tanárból lett igazgató-helyettes, aztán igazgató, akinek az irányítása alatt az iskola Győr-Moson -Sopron megye harmadik legjobb oktatási intézményévé vált”.

Kiss Zoltán igazgató úr megbízása 2019. július 31-én lejár, ezért több mint egy hónappal előbb, 2019. június 25-én a hivatalomban fogadtam, hogy megbeszéljem vele, a megbízását nem kívánom újabb öt évre meghosszabbítani. A legfőbb okaimat személyes megbeszélésünk alkalmával részletesen ismertettem vele. Munkáját és áldozatosságát méltó módon megköszöntem, és lehetőséget kínáltam neki arra, hogy továbbra is tanítson az iskolában, mint az igazgatói megbízása előtt

– írta Veres András, amit Kiss Zoltán valószínűleg nem így gondol, mert ő azt mondta, hogy: „Remélem, egyszer majd megértem, hogy miért kellett ennek így történnie, mire volt ez jó”.

A döntés márpedig végleges, ugyanis a püspök azt kérte a szülőktől, hogy „őszinte keresztény tisztelettel és szeretettel segítsék az intézmény új igazgatóját munkája eredményes végzésében”.

Veres András azt is kikérte magának, hogy nem keresték őt kérdésekkel azzal a döntéssel kapcsolatban, amiről most írta le, hogy végleges, és egyébként sem változtatott volna rajta, hanem aláírásokat gyűjtöttek a szülők „a püspök döntése ellen”.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik