Belföld

„Istenem, egy hajó!” – ezt rögzítette a Viking feketedoboza

Istenem, egy hajó!

– ezt rögzítette a Viking feketedoboza abban a pillanatban, amikor összeütközött a Hableánnyal.

A Blikk cikke szerint a a feketedoboz „döbbenetes párbeszédeket” rögzített: pánik, kétségbeesés, és fejetlenség uralkodott a szállodahajón az ütközés után. Elsőként egy kétségbeesett nő kiabálását lehet hallani, aki istenhez fohászkodik. Mint kiderült, hamarabb észlelte a bajt, mint az ukrán kapitány, aki csak később fogta fel, mi történt.

A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját. Kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is.  A Viking kapitányának, Jurij C.-nek nem volt rádióforgalma az ütközésig, azaz előzési szándékáról nem értesítette a Hableányt.

„Elütöttél egy hajót!” – sikoltozza a felvételen egy nő. Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Majd csak másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás:

Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik