Belföld

Azonnal elkezdik a veszélyes azbeszt elszállítását a Svábhegyről

Korábban megírtuk, hogy a múlt héten a XII. kerületi önkormányzat Zöld Irodája a fák vizsgálata céljából rendkívüli ellenőrzést tartott az Eötvös úti volt szanatórium telkén. A fákat rendben is találták, azonban a területen a régi, több évtizede használaton kívüli egészségügyi épületeknél nagy mennyiségű, feltehetően azbeszt tartalmú palát találtak a munkatársak, illetve három olyan földbe ásott olajtartályt, amelyek állapota sajnos nem zárja ki azt, hogy veszélyes, szennyező anyag szivároghat a talajba.

Mint Facebookon írja az önkormányzat, a Zöld Iroda vezetője azonnali intézkedésre és szakemberek bevonásával történő kármentesítésre szólította fel a tulajdonost. A területen így várhatóan napokon belül elkezdődhet a veszélyes azbeszt és az olajtartályok eltávolítása, elszállítása. A Zöld Iroda munkatársai a szakhatóságokkal együttműködve folyamatosan ellenőrzik a területet.

És ez pont így is alakult, mert a társaság közleményben írja, hogy haladéktalanul megkezdi az azbesztet tartalmazó, sérült tetőpalák eltávolítását az Eötvös úton található volt szanatórium telkének kezelője. Az ingatlanfejlesztő közölte, hogy azonnal felveszi a kapcsolatot egy megfelelő, azbesztmentesítő szakcéggel, amely rendelkezik a szükséges szakértőkkel, akkreditált laboratóriumi háttérrel és a kivitelezési munkálatokhoz szükséges technológiával és eszközökkel. Az azbeszt eltávolítása csak nagyon szigorú szabályok betartásával és a munkafolyamat közben történő levegőmonitorozás mellett történhet, a keletkezett veszélyes hulladék pedig szakszerű kezelést, tárolást és elszállítást igényel.

Azt is leírták, hogy a területen található továbbá három olyan nagyméretű, földbe süllyesztett tartály, amelyekben a korábban működő egészségügyi intézet részére olajat tároltak. Ezeket nagy valószínűséggel az 1960-as években süllyeszthették a talajba. A szakértők véleménye szerint a tartályok erősen korrodálódtak, így kiemelésüket sürgősen megkezdik egy veszélyes anyagok eltávolítására szakosodott cég segítségével. A kármentesítés teljes folyamatát a Denkstatt Hungary Környezettechnológiai és Management Tanácsadó Kft. felügyeli majd, írja a cég.

A White Star Real Estate közölte, hogy kiemelten fontosnak tartja a környéken élő emberek egészségének védelmét és a környezet megóvását, így azonnal intézkedik annak érdekében, hogy a kármentesítési munkák mihamarabb elkezdődjenek és azok még a nyári szabadságolások vége, valamint az iskolakezdés előtt befejeződjenek. A társaság megérti és elfogadja a helyi önkormányzat határozott fellépését az ügyben és teljes mértékben együttműködik az összes releváns hatósággal, vállalva a gyors kármentesítés összes költségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik