Belföld

100 ezren nem kapnak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére az Oktatási Hivatal (OH). Ezen felül 8139 mesterszakos hallgatónak sincs meg a diplomakiadáshoz szükséges bizonyítványa.

2018-ban és 2019-ben az OH 10 567 oklevelet adott ki olyan alap-, mester-, osztatlan és korábbi egyetemi és főiskolai képzéseken, amelyek esetében a hallgatók a kimeneti vizsgát követően több mint 30 nappal mutatták be a nyelvvizsga-követelményben kért iratokat.

A kormány először 2014-ben indított diplomamentő programot, amely azok nyelvtanulását támogatja, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diploma kiadásához. A program tavaly novemberben indult újra 400 millió forintos állami pénzből. A támogatási összeg fejenként maximum 300 ezer forint lehet, és a tanfolyamokon angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvet lehet tanulni.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik