Belföld

Felülvizsgálja a Kúria az óvadék kiszabásának gyakorlatát az ukrán hajóskapitány kiengedése után

„A Kúriának foglalkoznia kell az óvadék megállapításának gyakorlatával” – jelentette ki Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a Kossuth rádiónak adott interjújában a Viking Sigyn ukrán hajóskapitányának óvadékkal való szabadlábra helyezése kapcsán. Az interjút a birosag.hu tette ki.

A bíróságnak a döntésénél úgy gondolom, hogy változatlanul arra is figyelemmel kell lennie, hogy a bírósági döntés az valamifajta értékrendet közvetít. Nem biztos, hogy ez az üzenet hatékony vagy megfelelő értékrendet közvetít. Odáig el kell jussunk ennek alapján, hogy a Kúriának foglalkoznia kell az óvadék gyakorlatával. A bírósági jogalkalmazás egységére, helyes irányú gyakorlatára kell a Kúriának vigyáznia. Ugyanis érthetően felmerül akkor a gondolat, hogy melyik tömegszerencsétlenséget okozó gyanúsított letartóztatása lesz jó lelkiismerettel elrendelhető ezek után, vagy megfordítom a kérdést: hogy ha egy ilyen kényszerintézkedéssel érintett gyanúsított szabadlábra helyezési iránt kérelmét terjeszti elő a védő, akkor milyen indokokkal fogja ennek a döntésnek a tükrében a bíróság azt elutasítani

– mondta Kónya István.

Kónya szerint a feltételes szabadságra bocsátásra is nagyobb figyelmet kell a jövőben fordítani. Mint mondta, ez nem alanyi joga az elítéltnek, hanem egy törvényi lehetőség, arra az esetre, ha az elítélt megbánta tettét és a szabadulásra felkészült, vagyis a társadalomra már nem jelent veszélyt.

Mint ismert, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét koreai utas élte túl a tragédiát.

A Viking ukrán kapitánya a 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, miután a másodfokú végzés helyben hagyta a döntést. A kapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, illetve nem hagyhatja el Budapestet, a nyomozóhatóságnál pedig hetente kétszer személyesen kell jelentkeznie.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik