Belföld

Nagy tervek, kevés konkrétum: vitáztak az előválasztás főpolgármester-jelöltjei

Jelentősebb véleménykülönbségek nélkül tartottak vitát péntek este a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás induló immár harmadszorra. Az ATV műsorára tűzött eseményen a Momentum által indított Kerpel-Fronius Gábor, az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely, és a DK által felkért Kálmán Olga ismertette programját. A jelölteknek nagy terveik vannak, ám azokról kevés konkrétum hangzott el, az nem igazán derült ki, miként valósítanák meg a programpontjaikat. Annyi bizonyos, hogy hármuk közül választják ki azt a jelöltet, aki mögé beáll az ellenzék, pontosabban annak nagyobbik része.

Bár televíziós vita zajlott, Karácsony Gergely meglehetősen oldott hangulatban beszélt arról, miért épp ő a legalkalmasabb jelölt arra, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelöltje, majd főpolgármester legyen. Azt mondta: mindannyian csapatkapitánynak készülnek. Szerinte bizonyította már alkalmasságát.

Kaptam a Fidesztől apait-anyait, készen állok.

– mondta.

Beszélt Tarlós Istvánról is, aki szerinte már annyira mélyre süllyedt, hogy „keszonbetegséget” kapnának, ha követnénk. Azt mondta, ő már kihívta vitázni Tarlóst, de nem mert kiállni vele és erős kétsége van afelől, hogy valaha is kiáll-e majd vitázni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A DK által felkért Kálmán Olga már komolyabb hangot ütött meg. Közölte, ő nem fog politikusként beszélni, nem fogja megváltoztatni őt a politika, ő az emberek, a nézők nyelvén szeretne beszélni. Szerinte alkalmas a főpolgármesteri posztra, 25 éven át készült politikából, gazdaságból, városüzemeltetésből, most pedig cselekedni szeretne. Kiemelte, ő nem fog beállni a politikai gyalázkodók sorába, nem fog részt venni senkinek a lejáratásában, az nem az ő stílusa.

Kerpel-Fronius Gábor egy fokkal még komolyabb hangot ütött meg, mint Kálmán Olga. A Momentum által indított jelölt arról beszélt, ő a munka világából jön, ezért tudja, hogy az embereket meg kell hallgatni, és gondolataikat be kell építeni a programba. Víziót kell adni a városnak – hangsúlyozta. Kiemelte, ő kompromisszum- és vitaképes, ám a médiakezelés szempontjából van mit tanulnia. Ő is beszélt arról, hogy Tarlós István nem mer kiállni vitázni.

Szerinte ez a Fidesz szokásos taktikája, hogy negligálják az ellenfelet.

A jelöltek rövid jellemzésük után beszéltek arról, hogy mik lennének az első intézkedéseik. Kerpel-Fronius Gábor elmondta, első között lenne az az intézkedése, amely szerint átláthatósági biztost nevezne ki, és megvizsgáltatna minden gyanús szerződést, és a hátrányosakat felbontatná, és megpróbálna kártérítést fizettetni utánuk. Mint mondta, feltérképeztetné a bérlakásállományt, és felújítási programot indítana. Intézkedési közt lenne továbbá:

  • Az ingatlanok esetében „lakatlansági adót” vezetne be,
  • Megadóztatná az Airbnb-t,
  • A társasházak építése esetén kötelezővé tenné, hogy az önkormányzat a lakások 30 százalékát féláron vehesse meg.
Fotó: Marjai János / 24.hu

Kálmán Olga az egészségügyről beszélt, kiemelten arról, hogy azt szeretné elérni, hogy 5 perc alatt időpontot lehessen foglaltatni a szakrendelőkbe, ezért fővárosi ügyfélközpontot hozna létre, ami ezt koordinálná. Beszélt arról is, fontosnak tarja a köztisztaságot is, ezért minden aluljárót naponta fel kellene mosni. A közlekedésről szólva pedig elmondta, azt szeretné, havonta 10 régi buszt cseréljen le a főváros elektromos járművekre, valamint megszüntetné a parkolási mutyit. Továbbá:

  • A 18 év alattiaknak ingyenessé tenné BKV-t, ami szerinte 6 milliárd forintba kerülne,
  • 5 éven belül 10 ezer bérlakást építtetne Budapesten,
  • Légkondicionálót szereltetne a hármas metró szerelvényeire.

Karácsony Gergely Tiborcz-adóról beszélt kiemelten, amely szerint megadóztatna minden olyan ingatlant, amelynek az értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Ezen a ponton Kálmán Olga ismét műsorvezetői szerepbe helyezte magát és vissza kérdezett:

– A NER-lovagok tisztességtelenül gazdagodtak?
– Igen.
– Akkor ez nem büntetőjogi kategória?
– De, csak nem legfőbb ügyésznek készülök, hanem főpolgármesternek.

Karácsony Gergely a továbbiakban konkrétumok nélkül beszélt arról, hogy bérlakás felújítási és építési programra szerinte is szükség lenne, de erre a problémára valódi választ ő sem igazán tudott adni.

A vita végén a három jelölt elmondhatta, miért szavazzanak rá, majd mindannyian ígéretet tettek arra, hogy az előválasztásban győztes jelölt kampányát támogatni fogják. Érdekes volt egyébként, hogy bár Kálmán Olga kiemelte, nem kíván politikusként beszélni, a három jelölt közül leginkább az ő beszéde tűnt politikus szónoklatnak.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik