Belföld

Egy szakértői becslés szerint 2040 után drasztikusan kell változtatni a nyugdíjrendszeren

Körülbelül még 20 évig, 2037-2041-ig működik még a mostani nyugdíjrendszer, változtatni addig is kell, de utána már drasztikusan – hangzott el a Klubrádió műsorában, amelyben Pozsár László alkusz és Farkas András, a NyugdíjGuru szakportál képviselője beszélgetett. Utóbbi szakértő szerint 2040-ig számolhatunk azzal, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer működni fog.

Addig is, de utána főleg változtatásokra lesz szükség, mert kegyelmi állapot volt az utóbbi néhány évtized, hogy ennyire kiszámíthatóan tudott működni a nyugdíjrendszer, azaz lehetett tudni, hogy aki befejezi a munkát, annak lesz nyugdíja.

A NyugdíjGuru szerint ezután is lesz állami nyugdíj, csak kevesebbet tud majd erre az állam szánni, főleg azért, mert sokkal több idős ember lesz, mint most.  Az Y-generációt már külön is érinti ez a nyugdíjprobléma, nekik kifejezetten indokolt az előtakarékosság, öngondoskodás. Pozsár László arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a fiatalok egyre tudatosabbak pénzügyi szempontból, ami a nyugdíjra, előtakarékosságra is igaz.

A megtakarítások három formáját említette, ezek a nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarossági számla (nyesz) és az önkéntes nyugdíjpénztár. Ezek közül Pozsár szerint nincs egyértelműen legjobb, de mind a hármat jól lehet hasznosítani adott esetben. A legrosszabb megoldás, amikor nincs megoldás, valaki semmit nem tesz félre.

Abban egyetértettek, hogy aki huszonévesen kezd el takarékoskodni és félretenni, annak elég havi 10-15 ezer forint, hogy aztán a várhatóan alacsonyabb állami nyugdíj mellett még viszonylag jó életszínvonalat tudjon fenntartani, ahogy idősödünk, ez nő, 30-as, 40-es éveinkben felkúszik 20, majd 40 ezer forintra

A jövőben lehet számítani a nyugdíjkorhatár emelésére, akár 70-ig, de a NyugdíjGuru szerint ettől nem kell feltétlenül kétségbeesni, hiszen a várható élettartam is növekszik. Egy ország sem emelt úgy a nyugdíjkorhatáron, hogy nem nőttek a várható élettartamok – jelezte.

Befolyásolja a nyugdíjakat a robotizáció, a mesterséges intelligencia elterjedése – hangzott el. Ez az Y-generációt külön érinti, azért is, mert nem tudni, hogy ezek után egy cég mennyit fizet be majd a nyugdíjkasszába egy robot után, ami megtermel egy adott összeget, és azzal lehet-e segíteni a szociális ellátást. Elhangzott, hogy a robot lesz az új rabszolga.

Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik